Odporúčame

Mária

Mária

Nebojte sa kvantovej fyziky - môžete byť hocikým, kým ste už boli, alebo kým ešte len chcete byť. Viac »

Ďalšie veštice online
Veštica Zuzana

Zuzana

Osobný kód 163

Veštica Zoruna

Zoruna

Osobný kód 171

Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Veštica Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Jesenná rovnodennosť

Prvý jesenný deň pripadol tento rok na 22. september. Slnko opúšťa znamenie Panny a vstupuje do vzdušného živlu, do znamenia Váh. Nastáva tak začiatok astronomickej jesene.

Jesenná rovnodennosť

Prichádza obdobie dlhších a chladnejších nocí - jeseň. Deň sa vyrovná svojou dĺžkou noci. Tie sa však postupne začnú predlžovať až do zimného Slnovratu.  Oficiálne dostane príroda i počasie jesenný charakter. Príroda dostáva energie jesene a vydáva z polí a záhrad svoje plody. Konzumáciu sezónnej zeleniny a ovocia by sme teraz mali uprednostniť pred mäsom.

Sumeri počas roka rozlišovali dve obdobia. Letné obdobie, ktoré sa začínalo jarnou rovnodennosťou a zimné obdobie so začiatkom na jesennú rovnodennosť. V čase jesennej rovnodennosti Slnko svieti na Zem kolmo na rovník, takže obyvatelia na rovníku majú na pravé poludnie Slnko presne nad hlavou. Pre celú zemeguľu, okrem presných zemepisných pólov, je v tento deň dĺžka dňa a noci rovnaká, čiže 12 hodín.

Slnko vstupuje v čase jesennej rovnodennosti do znamenia Váh. Začína sa obdobie jesene a všetkého, čo k tomu patrí. Za kuriozitu sa považuje, ak sa termín jesennej rovnodennosti zhoduje s dátumom 24.9. Na premenlivosť termínov rovnodennosti vplýva pohyb Slnka okolo Zeme. Príchod jesene je podľa starých mýtov označovaný za čas, kedy nám, na severnej pologuli, boh svetla až do jarnej rovnodennosti mizne v temnom podzemí - načas umiera. Deje sa tak potom, ako už v termíne letného slnovratu utrpel od večného súpera, vládcu temnôt, smrteľné zranenia.

V pradávnej severskej mytológii mali sviatok Mabon Herfest. Jesennú rovnodennosť slávili 21. septembra. Bol to čas poďakovania za hojnú úrodu. Symbolicky sa blížil koniec čarodejníckeho roka. Domov sa zdobil jesennými plodmi, červenou, hnedou a zlatou farbou a kláskami obilia. Preniesla sa aj dnu pestrosť jesene. Vyhýbali sa však šedej. Tekvice a obilné snopy sú i teraz vhodnými ozdobami do domácnosti i dvorov a vášmu domovu prepožičiavajú pozitívne vibrácie. Napríklad v rakúskych dedinách nájdete pred vchodmi do domov prekrásne dekorácie, hlavne z rôznych ozdobných tekvíc. Jednak na slniečku dozrievajú a jednak je to milé.

Slnovrat a rovnodennosť

Plody a semená dozrievajú. Je čas zberu, doba, v ktorej archanjel Michael a jeho nebeské zbory tiahnú do boja s nastupujúcou temnotou. Slnko prechádza znamením Panny, dcéry bohyne Zeme Démétér a nebeského otca Dia, ktorá zo svojho plného rohu hojnosti zasypáva záhrady a polia ovocím, plodmi, obilím a kvetinami. Zvoľna však pribúda chlad a vlhko, lebo Slnko zostupuje stále hlbšie do nižších znamení Zodiaku. Lunárne rastliny, ako sú vyššie huby a lišajníky, “kvitnú”, zatiaľ čo Slnko prechádza Váhami smerom k domu smrti, do znamenia Škorpióna, a stráca svoju vládu nad Mesiacom.

RokJarná rovnodennosťLetný slnovratJesenná rovnodennosťZimný slnovrat
202420.03.202420.06.202422.09.202421.12.2024
202520.03.202521.06.202522.09.202521.12.2025
202620.03.202621.06.202623.09.202621.12.2026

Ekliptika je zdanlivá obežná dráha Slnka okolo Zeme. Ide o okamih, keď sa Slnko na svojej zdanlivej ročnej dráhe po oblohe medzi hviezdami dostane do bodu priesečníka so svetovým rovníkom. Slnko je vtedy presne nad rovníkom, keď prechádza zo severnej pologule na južnú. Slnko, pri pohľade zo Zeme behom slnečného roku, akoby zaujímalo 4 kúty, 4 pozície, ktoré obmedzujú jeho pohyb za horizontom. Sú definované ako zimný a letný slnovrat a jarná a jesenná rovnodennosť.

Babie leto

Jeseň sa v prvých týždňoch nesie ešte v znamení dokončenia žatvy, zberu úrody a poďakovania za všetky dary prírody z polí, záhrad, lúk a hôr. Žijeme v čase príprav na dlhé zimné obdobie a odpočinok. Astrológovia a mágovia odporúčajú každému človeku hľadať v tomto ročnom období svoju vlastnú rovnováhu a vnútornú harmóniu. Je obdobie babieho (či indiánskeho) leta, vo vzduchu je možno spozorovať ľahké pavučiny či „páperie“ z topoľov. Dni a noci sú opäť rovnako dlhé, no dni majú tendenciu sa skracovať. Slnečný boh starne a pripravuje sa na odchod, a bohyňa matka cíti, že v jej lone rastie dieťa. Príroda sa tiež chystá na zimný spánok, jej sila očividne slabne, ponúka posledné plody. Toto obdobie symbolizuje aj vzťah matky a dcéry. Je to doba, kedy sa zvyklo obetovať poliam, stromom a domácim duchom a taktiež čas ľudovej mágie, od kúziel na liečenie až po kúzla milostné. Využívali sa pri tom hlavne bylinky nazbierané behom leta. Na rôzne čaje, či tajomnú zmes do vína, ale aj bylinky priamo uložené vo vrecúškach, ktoré sa nosili ako talizman zavesené na krku. Napríklad mäta ochraňovala svojho nositeľa pred uhranutím a pomáhala pri obchodnom jednaní.

Jesenná rovnodennosť je najmenej spomínaná ľudovými pranostikami a patrí k tým ”menším veľkým dňom“ v roku.

Poprechádzajte sa divokými miestami a lesmi, zbierajte rôzne semienka a usušte si rastliny. Použite ich buď k výzdobe domova, alebo aj na bylinné čaje, či rituály. Tradičnými sú aj jedlá. V tento deň by sa malo jesť to, čo sme zožali pri poslednom zbere, takže ovocie, zelenina, obilie a hlavne kukurica. Veľmi populárny je kukuričný chlieb či fazuľa. Panelákové bývanie nás odtrhlo od prírody, takže už nemáme s ňou ani takú drinu, ani energetické prepojenia. Príchod jesene môže ovplyvniť aj zdravie človeka. Negatívne ovplyvniť ľudí môže aj skoré stmievanie. Deň sa skracuje a to môže na ľudí pôsobiť depresívne. U niektorých pacientov sa to môže prejaviť aj v ich klinickom stave, pretože psychika s telesným stavom človeka úzko súvisí.

Jesenné nostalgie nie sú na to, aby nás zničili, ale aby sme si v dušičke trochu poupratovali, vyhádzali staré a nepotrebné a doplnili nové, z ”tohtoročnej úrody”.