Doporučujeme

Diana

Diana

Mám dar, s ktorým môžem pomôcť aj vám v ťažkej životnej situácii. Více »

Další kartářky online
Kartářka Kavena

Kavena

Osobný kód 169

Kartářka Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Kartářka Sara

Sara

Osobný kód 176

Kartářka Dala

Dala

Osobný kód 161

3 jednoduché kroky, jak si udělat veselejší Vánoce

Vianoce majú byť pre všetkých šťastným sviatkom, ale býva to aj obdobie, ktoré môže spôsobiť veľa stresu a hádok, dokonca aj medzi inak šťastnými pármi.

3 jednoduché kroky, jak si udělat veselejší Vánoce

Je vám to povedomé? Potom sa pozrite na tieto tri najlepšie tipy, ako zabrániť bežným dovolenkovým stresom.

Moja alebo tvoja rodina?

Jedným z hlavných problémov páru okolo Vianoc je, keď rodiny oboch zápasia o ich čas. Partneri chcú tráviť sviatky spolu. Tiež sa chcú vyhnúť možným konfliktom, či sklamaniu príbuzných z ich neprítomnosti. No nemôžu byť na dvoch miestach naraz.

Najčastejším riešením je kompromis

Napríklad, Štedrý večer strávite s jednou z vašich rodín a Prvý sviatok vianočný s druhou. Nemusí to byť najlepším a najšťastnejším riešením, avšak malo by to stačiť k tomu, aby sa zabránilo pocitu krivdy a sklamaniu.

Ak bývajú vaše rodiny ďaleko od seba, môže to byť troška zložitejšie, pretože čas potrebný na cestovanie značne skráti čas strávený s rodinou. No aj v tomto prípade je možnosť kompromisu. Napríklad sa dohodnite, že jeden rok strávite Vianoce s vašou a druhý rok s partnerovou rodinou. Ak však tieto snahy zlyhajú a obaja cítite silné nutkanie stráviť tieto sviatky s rodinou, asi by ste sa mali zmieriť s tým, že ich strávite oddelene. Ak sa tak stane, mali by ste si obaja dobre uvedomiť a zapamätať, že je to rozhodnutie vás oboch, aby sa to neskôr nestalo sporným bodom medzi vami.

Pamätajte, Vianoce sú tu iba raz za rok a nechcete predsa, aby jeden deň z roka podkopal to, čo ste budovali už nejaký ten čas.

Navzájom rešpektujte svoje tradície a pocity

Pre niekoho sú Vianoce iba ďalší deň v roku, pre iných je to tá najväčšia udalosť. Ak zistíte, že ste vo vzťahu, v ktorom ste každý na opačnom konci tohto spektra, skúste si uvedomiť, že vzťahy sú o podpore a pochopení. Takže aj keď pre vás Vianoce veľa neznamenajú, ale pre vášho partnera majú význam, skúste mu ponúknuť čo i len malú pomoc.

Môže ísť napríklad o pomoc s výberom vianočného stromčeka, či vyzdobením domu. Skúste sa zúčastniť nejakej činnosti, ktorá vás nebude otravovať a vyčerpávať, no vášho partnera poteší. Určite si to bude vážiť, ak uvidí, že sú pre vás jeho tradície a pocity dôležité.

Niektoré páry sa dokonca pasujú s „problémom“, že sú každý iného vierovyznania. Ak váš partner cíti, že nie je správne zúčastniť sa Vianoc, pretože sa drží inej duchovnej viery, treba to plne rešpektovať. V tomto prípade, keď je každý iného vierovyznania, treba počítať s tým, že otázka Vianoc je iba jedna z mnohých, ktoré si vyžadujú dohodu.

Ak chcete, aby váš vzťah vydržal a rástol, potom budete musieť týmto výzvam čeliť s otvorenou mysľou a srdcom. Prvých pár rokov sa môžete kvôli týmto rozdielom cítiť nepríjemne, ale ak sa skutočne vzájomne milujete a ste ochotní byť trpezliví a chápať jeden druhého, tieto prekážky hravo prekonáte.

Správny darček

Keď príde na obdarovávanie, niektorí z nás chcú byť prekvapení, zatiaľ čo iní majú už pripravení zoznam toho, čo by ich urobilo šťastnými. Ak si však neviete presne, čo by váš partner chcel, nie je nič zlé opýtať sa ho priamo. Ak ale jeden z vás povie: „Prekvap ma!“, mal by byť opatrný. V tomto prípade treba rátať s možnosťou, že bude sklamaný, alebo ešte horšie, nahnevaný z výberu darčeka, pretože nespĺňa žiadne jeho tajné očakávania. Koniec koncov, ak chce byť niekto prekvapený, potom musí byť pripravený na totálne prekvapenie.

A pamätajte, bez ohľadu na to, čo ste dostali, váš partner to pravdepodobne myslel dobre. Ak sa vám tohtoročný darček nebude páčiť, je tu vždy ešte ďalší rok a vy už budete vedieť lepšie špecifikovať, čo chcete a čo nechcete dostať pod stromček. Okrem toho, nezabudnite na zhovievavosť k finančnej situácii vášho partnera. Aj keď by pre vás chcel drahší či atraktívnejší darček, jeho finančná situácia to nemusí dovoľovať.

Vianoce sú predovšetkým o láske, radosti a zdieľaní, preto sa snažte zamerať na tieto veci skôr ako na materiálnu stránku Vianoc.