Doporučujeme

Mária

Mária

Nebojte sa kvantovej fyziky - môžete byť hocikým, kým ste už boli, alebo kým ešte len chcete byť. Více »

Další kartářky online
Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Kartářka Kavena

Kavena

Osobný kód 169

Kartářka Wanda

Wanda

Osobný kód 154

Kartářka Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Chrápanie

Ak počúvame smiešne historky o chrápaní, bavíme sa. Ak sa nás priamo dotýkajú, nie je nám do smiechu, pretože môžu spôsobiť až rozpad vzťahu.

Chrápanie

Poviete si, že to nemôže byť ani pravda, ale vžite sa do situácie. Keď nemôžete zaspať, pretože izbou sa ozývajú zvuky v rôznej intenzite a nepomáha nič. Možno sa to istý čas vydržať dá, ale žite tak celý život.

Nad chrápaním som sa zamyslela, keď som spoznala Janu. Zaujala ma hlavne svojím príbehom lásky na prvý pohľad. Človeku až poskočí srdce keď zistí, že niečo také reálne existuje. Všade je však nejaké „ale“. Jana sa s Mirom zoznámili vo štvrtok a v sobotu sa už vzali. Napriek zlým predtuchám rodiny, sú spolu už dvadsať rokov. Všetko klape až na jednu vec - Miro spáva už asi tri roky v spálni a Jana v obývačke. Dôvodom nie je niekto tretí, ani tichá domácnosť, ale fakt, že Janin muž neznesiteľne chrápe. Chvíľu som sa nad tým pohoršovala, že predsa chrápanie je primalý dôvod na to, aby ľudia neboli spolu v spálni, hlavne ak sa majú tak radi. Myslela som si, že v tom musí byť aj niečo iné, ale niet nad vlastnú skúsenosť. O pol roka som išla do nemocnice a dali ma na izbu s viacerými dievčatami a starou milou pani, ktorá mala problém okrem iného aj so sluchom. Cez deň sme o nej ani nevedeli, ale ako náhle prišla noc, začalo sa naše peklo. Stará pani začala chrápať a hoci sme sa najprv ohromne zabávali, smiech nás po hodine prešiel. Nezaberalo nič a najhoršie je, že sme ju nevedeli nijako utíšiť. Po týždni sme všetky pravidelne chodili na injekcie, aby sme spali a nikto nám neveril, že je to len kvôli starej pani.

Najčastejšie trpia problémom s chrápaním muži nad 50 rokov, ale aj mladšie osoby, ktoré trpia nadváhou. Aj keď chrápanie nie je zdraviu škodlivé (aspoň pre chrápajúceho), môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia nazývaného sleep apnoe syndróm, čo je zástava dýchania v spánku. Pri tomto syndróme dochádza k opakovanému prerušeniu dýchania počas spánku približne na 10- 30 sekúnd. Pri opakovaní uvedených prestávok dýchania dochádza k vážnemu znehodnoteniu kvality spánku s možnými trvalými následkami na zdravie človeka. Počas prestávok, ktoré vznikajú, klesá okysličovanie krvi, tým pádom má tento jav vplyv aj na krvný tlak a aj na tepovú frekvenciu. V niektorých prípadoch môže dôjsť k poruche srdcového rytmu a dokonca k akútnemu infarktu, či cievnej mozgovej príhode. Takýto prerušovaný spánok neosvieži, človek sa cíti ospalý, malátny a bez energie. Takže mýty o tom, že chrápanie znamená hlboký spánok je mylné. Okrem toho, ak si túto situáciu prenesiete do vzťahov, partner vám pravdepodobne zaspí aj v kine, či divadle. Už moja stará mama mi hovorila, že chrápanie spôsobuje zlé dýchanie. Takmer každý spiaci človek vrátane detí vydáva nejaké zvuky, ale tiché, jemné a pravidelné chrapkanie sa nepovažuje za chorobné. Problém nastáva, ak sa jedná o hlasný zvuk, ktorý často vyrušuje celú rodinu. Keďže chrápajúci si na svoj „nočný koncert“ nespomína, nerieši to hneď a často sa môže takáto situácia končiť aj rozchodom partnerov. Je to logické, pretože pár dní bez spánku zvládnete, ale niekoľko rokov nie. Najhoršie čo môžete urobiť je nakričať na partnera, ktorý chrápe, pretože je to značne demotivujúce a keďže je to problém, treba o ňom rozprávať a riešiť ho. Ak nechcete, aby vám chrápanie zničilo vzťah, musíte ho brať ako každú inú chorobu. Psychológovia a lekári sa totiž zhodujú, že chrápanie môže vzťah dohnať až k rozpadu.

Psychologička Zuzana Erdelyová sa k problému vyjadrila veľmi výstižne:

“Ja som sa zatiaľ s takýmto problémom v mojej praxi nestretla, ale myslím si, že vzťah to ovplyvniť môže. Môže to narušiť intimitu v manželskej spálni a tento problém treba riešiť. Nie je to však tá prvá príčina, ktorá by spôsobila, aby sa vzťah rozpadol. Je predsa množstvo metód, na odstránenie chrápania. Ak sa teda vzťah rozpadne, v takomto prípade manželia nehovorili ani o iných, možno aj vážnejších veciach.”

Ak chcete chrápaniu aspoň čiastočne predísť, nespite na chrbte, pretože prieskumy dokázali, že väčšina chrápajúcich ľudí spí práve na chrbte. Vhodná poloha je na boku, alebo na bruchu a taktiež si nedávajte veľký vankúš pod hlavu, lebo platí, že čím je hlava vyššie, tým je to horšie. Nezabudnite spať vo vyvetranej izbe a nemali by ste holdovať cigaretám, či alkoholu a neprejedajte sa pred spaním. Ak je situácia vážna, mali by ste pouvažovať o operácii, pretože by bolo smutné, ak by vám chrápanie rozbilo vzťah. Našťastie veda napreduje míľovými krokmi a zákrok nikoho nevyradí zo života nadlho.