Kartářka Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Kartářka Mária

Mária

Osobný kód 151

Lásky, plačky, čarovačky

Najlepším kúzlom na lásku je láska v nás. Láska a nenávisť, strach, radosť, sny a trápenia sú hybnými silami ľudí. Ľudia zosilňujú svoje predstavy rozličnými praktikami a činnosťami vedome, či nevedome. Rozpŕchnuté myšlienky treba usmerniť a podporiť.

Lásky, plačky, čarovačky

Príroda, rastliny a živly vody a ohňa boli a sú vždy naporúdzi, využíva sa ich sila. Energia ohňa a rastlín bola varením vnesená do vody. Výluhy a čaje vedeli liečiť, ale i poškodiť. Z byliniek sa najviac pri čarovaní na lásku využíval Ľubovník bodkovaný. I doteraz je to univerzálna bylinka.

Lásky

Keď bolo voľakedy dievča zaľúbené a ochotné chodiť pre vodu z 9 prameňov a studničiek na čarovanie, určite jej to zosilnilo myšlienky na milého. Zvlášť, keď si to sám všimol a naoko robil okolky. Nápoje lásky boli silné afrodiziakum a mali na erotiku povzbudzujúci účinok. Mladým ľudom veľa netreba. Dievča však muselo byť na blízku. Život dediny bol takmer uzavretým systémom a mladí sa bežne schádzali pri spoločných činnostiach. Poznali sa od malička, keď spolu pásavali husi, či kravy. Čarovanie bolo skôr prejavom hry, potvrdzovaním plánov. Mnoho rozhodovalo majetkové postavenie rodičov. V niektorých dedinách bolo zvykom mať mnoho detí, inde čo najmenej, či len jedno. Ťažko povedať, či je to mágia, keď si dievča z rodiny vysnívaného pod akoukoľvek zámienkou vypýtalo chlieb, aby sa do ich rodiny ”prekúsalo”. Je pravda, že tým na seba upozornila a ostatní členovia rodiny mu ju prichválili, alebo ho od nej odhovorili. Všetci sa chceli ženiť a vydávať. Preto sa to väčšine podarilo. Trocha napätia a hry život mladých len spestroval.

Čarovačky

Pri každom ”čarovaní” je najdôležitejšia sila prosby a túžby, čiže zvýšené emócie. K máju patrili čarovačky na lásku. V jednoduchom dedinskom prostredí, kde sa každý s každým poznal, to bolo jednoduché. Teraz si ho radšej preverte, povypytujte sa na neho, alebo jednoducho počkajte a sám sa ”vyfarbí”. Neradno sa zahrávať so silami, ktoré nepoznáte. Však, keď chcete, vyskúšajte, ale je to len pre silné povahy s neovereným výsledkom. Pichnite si do prsta a krvou napíšte, najlepšie na pergamen, alebo kvalitnejší papier, či látku svoje krstné meno a potom jeho meno. Spravte okolo mien štvorec a priložte si ho na srdce. Nosiť v podprsenke 7 dní. Ak do tohto času nereaguje, obzrite sa inde.

Keď nechcete zostúpiť z obláčikov očarovania, nevadí, veď túžba po láske je hlavne doménou žien. Nejedna zvíťazila práve láskou. I tu je najdôležitejšia vytrvalosť a dennodenné prianie.

Vezmite zem zo stupaje muža v lese, či parku pod drobnou zámienkou. Tajne, muži nemajú radi, keď sa s nimi manipuluje. Veď keď už s niekým idete na prechádzku, je tu náznak sympatie. Doma ju nasypte, alebo prisypte do kvetináča a zasaďte semienko slnečnice, kvetu slnka a lásky. Dennodenne ju trochu polejte, porozprávajte sa s ňou o láske i o vzťahu k dotyčnému. Snívajte. Ak vyrastie a bude mať kvet, aj vaša vzájomná náklonnosť sa bude zväčšovať. Pravdepodobne vám bude pomáhať energia jari a pudov a tým romantickejším i energia anjelov strážnych. Aj keď vás náhodou nechá, ostane vám kvietok a poznanie. Šťastie i nešťastie snímajú ľuďom masky z tváre.

Voľakedy zaľúbené dievčatá natierali prah a veraje dverí soľou 3 x 7 dní. Treba na neho myslieť s láskou a nádejou, nie zúfalstvom. Skúste, soľ magicky očisťuje. Keď sa neozve, nieto o čo stáť. Nevníma neviditeľné vibrácie vašej lásky. Vy ste však investovali denne niekoľko minút do veľkého vreca Lásky, z ktorého sa občas niekomu inému náhodné zrnká vysypú. I láska v prírode koluje, tak, ako voda – z oblakov dolu na zem a zo zeme späť do neba.

Aby boli dievky pekné, bez vyrážok, naberali si vodu na umývanie a kúpanie po prúde vody pri ubúdajúcom Mesiaci. Opakovali si pritom: ”Ako ubúdaš ty, mesiačik, nech aj mne ubúdajú pupáky a vyrážky.” Vtedy bola voda v potoku čistá. Dnes vodu z potoka zameňte za kvalitnú pleťovú vodu z drogérie. Želanie a ubúdajúci Mesiac fungujú.

Krsty a rituály

Za Slovanov v prírode, donedávna na dedinách už tajne, za zatvorenými dverami v dome niektorého mládenca sa vykonávali tzv. krsty, najčastejšie na Kvetnú nedeľu. Najstarší mládenec si obliekol improvizované krstiace rúcho a fŕkal pálenkou chlapcov stojacich v polkruhu. Spýtal sa ich, či chcú vstúpiť dobrovoľne medzi mládencov. Dával im potom rady a pokyny ako sa správať pri dievčatách i všeobecne. Každý mladý dostal staršieho za tzv. krstného otca, ktorý mu potom bližší ako rodina. Bol radcom i ochrancom. Podobné to mali dievky na Ondreja – 30. 11. Najmladší, čo ešte nesmeli ísť na riadnu tancovačku v krčme sa, obvykle poskladali a zavolali si muzikanta sami.

A čo tak bez mágie?

Susedia, blízki, či náhodní ľudia v nás vyvolávajú emócie, či už kladné alebo záporné. Myšlienky nám preletia milé, či ustráchané. Je len na nás, ako im podľahneme, akú si pred nimi nájdeme ochranu, či vlastný strach, či radosť. Najhlavnejšie je, uvedomiť si svoj postoj. Ochrana je len vo vlastných rozumných myšlienkach a následných postojoch a činoch. Môžeme odpozerať, ako podobné situácie riešili iní, ale za svoje činy sme zodpovední len sami. Zlo, čo sa neživí, aj keď je akokoľvek silné, zaniká. Dobro je nenápadne a treba si ho neustále pripomínať. Snažme sa, nech je s nami v akejkoľvek podobe a na veky - ako v rozprávkach. V nich vždy láska a dobro zvíťazí – preto ich radi rozprávame svojím deťom a vnúčatám.