Doporučujeme

Petra

Petra

Tisíce ľudí snívajú o budúcnosti, minulom živote, majú veľa otázok a chcú poznať odpovede - od toho som tu, aby som vás nimi previedla. Více »

Další kartářky online
Kartářka Zuzana

Zuzana

Osobný kód 163

Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Kartářka Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Kartářka Sara

Sara

Osobný kód 176

Mužský pach

Prečo ľudia páchnu? Minule som vyšla z fitnescentra a vedľa mňa sa pristavil známy, ktorý si tiež odcvičil to svoje. Je to dosť dobre vyzerajúci muž, ale sprchy vo fitnes nevyužíva.

Mužský pach

Vraj sa až tak nikdy nespotí a stačí, keď sa osprchuje pred spaním. Zabudla som spomenúť, že bolo ráno a on išiel na celý deň do práce. Poviete si, no čo, je to chlap. Ak si myslíte, že vo fitnes sa nesprchujú len muži, mýlili by ste sa. Aj niektoré ženy sa „nespotia“ a uháňajú do práce. Možno je to ešte horšie, pretože ženy sa snažia všetko prekryť sprejmi a parfumom. A potom sa čudujeme, prečo nevieme vydržať v spojoch a to hlavne v lete.

Iná skupina ľudí zase antiperspiranty a parfumy nerieši, pretože sa im zdá zbytočné umyť sa, ak pracujú ako robotníci, či upratovačky. Na ľudský pach vplýva veľa faktorov. Keď si človek, ktorý dodržiava hygienu, zabudne antiperspirant, žuvačku, vlhké obrúsky, alebo svoj obľúbený parfum, určite sa cíti nepríjemne a rozmýšľate, kde to zohnať. Muž, ktorý bol kedysi vyhlasovaný za „pravý exemplár“, sa však nezblázni, ak nemá práve po ruke antiperspirant a taktiež neupadne do paniky, ak jedol cesnakovú polievku a nemá po ruke žuvačku. Prežije, ak si musí obliecť to isté tričko aj na druhý deň a niekedy si sopeľ utrie do chrbta ruky a vôbec sa preto necíti trápne. Klobásu, slaninku a cibuľu považuje za delikatesu svetového kalibru a nechápe, prečo sa otáčate chrbtom a nie ste správne naladená na milostné hry. A najhoršie je, keď príde odniekiaľ upachtený a náruživo vás začne objímať. Neviete pochopiť, prečo sa nejde hneď osprchovať, lebo vy by ste to urobili.

Ak mu to nepoviete, neurobí to, pretože on sám svoje telo vníma inak a pach nemusí cítiť. Ale nehovorme len o mužoch, keď ani ženy nezaostávajú. Minule ku mne prišla kamarátka z USA, bola celá nahodená v úžasných značkách, ale všetko sa strácalo za pachom potu, ktorý sa zmiešal s cigaretami a drahým parfumom. Jej priateľ voňal a pôsobil príjemne. Kládla som si otázku, či ju necíti, či je to len teraz, alebo vždy. Ako si mohol na niečo také vôbec zvyknúť, musela som po nej vetrať. Veď kto jej to povie, ak nie on? Toto predsa nemôže patriť k láske.

Možno ste nevedeli, že samotný pot je bez „zápachu“. Teplo v podpazuší vytvára vhodné podmienky na množenie baktérií a až vtedy vzniká pach. Muži a ženy sa líšia fyzicky a aj chemické procesy v ich telách fungujú rozdielnym spôsobom. 

My ženy máme citlivejšiu pokožku na teplotné zmeny a aj menej potných žliaz a preto sa potíme menej, čo samozrejme neznamená, že sa máme aj menej umývať. Muži majú aktívnejšie potné žľazy a väčšinou majú aj v podpazuší viac baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Takže muži sa nielen viac potia, ale ich pot aj viac cítiť. A keď sú to „správni“ chlapi, tak ani nie sú zdepilovaní a baktériám poskytujú ešte väčší priestor. No a my ženy sme na cudzie pachy viac citlivé ako muži, preto máme niekedy pocit, že muži páchnu viac, ale to by som po mojich skúsenostiach netvrdila.

Ak smrdí žena, je to ďaleko horšie už len preto, lebo každý očakáva, že sa bude udržiavať čistá a voňavá a keď pach prekryje parfumom, je to na nevydržanie. Mudr. Valér Husarovič sa vyjadril, že “muži majú skôr iný vzťah k sebe, k svojmu telu a menej sa pozorujú. Pre muža nie je až tak dôležité, ako vyzerá. Od žien sa očakáva, že používajú make-up, voňavky, navštevujú kozmetické salóny a udržiavajú sa. Donedávna ešte platilo pravidlo, že ak chlap nesmrdí, nie je chlapom.” Máme jeden spoločný cieľ – snažíme sa nájsť si partnera, s ktorým si nebudeme len rozumieť, ale ktorý nám bude voňať a musí to byť obojstranné. Byť s mužom, ktorý sa vám hnusí, je už len zlá predstava. A taktiež, ktorý muž by chcel byť so ženou, ktorá páchne? Príroda to zariadila tak, že väčšinou sa aj priťahujú takí partneri, ktorí si voňajú a druhému človeku môže kompletný párik doslova smrdieť. 

A nesmieme zabudnúť, že sa nám v poslednej dobe rozmáhajú metrosexuáli, ale to je pre nás ďalší extrém, lebo sú príliš ženskí. Podľa môjho názoru, nezaškodí, ak muž použije mydlo, dezodorant, či parfum. Keď však trávi v kúpeľni viac času ako ja, je to čudné. Mimochodom mala som priateľa, ktorý tam trávil minimálne pol života, lebo si ukladal každý jeden prameň na správnu stranu, čistil si pleť a nanášal špeciálne krémy. On bol však prípad. Vyvrcholilo to momentom, keď si dal zafarbiť obočie a mihalnice, aby bol výraznejší. Liezlo mi na nervy jeho ukladanie vecí a podrobné upratovanie. Teraz som s chlapom, ktorý používa antiperspirant, sprchuje sa a občas si dá aj tú slaninu a cibuľu. Všade robí neporiadok, ale viem jedno – nezaspím, kým sa vráti z kúpeľne.