Kartářka Zuzana

Zuzana

Osobný kód 163

Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Kartářka Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Kartářka Večernice

Večernice

Osobný kód 304

Energetické miesta na Slovensku (3. časť)

V problematike liečivých miest a ich účinkoch na ľudské telo i ducha sa asi len veľmi ťažko vyhneme kúpeľným miestam a prameňom. Výber z mnohých na Slovensku je ťažký. Ponúkame vám niektoré z nich.

Energetické miesta na Slovensku (3. časť)

Dudince

Jedno z najmladších kúpeľných miest na Slovensku. V bohatej 700 ročnej histórii nájdeme i zmienky o rímskych kamenných bazénoch. Minerálne vody tu majú unikátne zloženie a na svete podobné nájdeme len vo Francúzskom Vichy a Japonsku. Voda obsahuje i vápnik, ktorý v prírode tvorí zvláštne útvary na obdiv. Liečia sa tu srdcovo cievne, pohybové, ale i nervové ochorenia. Prírodu dotvára Krupinská planina, pahorok Gestenec, okolie Litavy, obdivovať sa dá i hrad Čabraď. Príjemne pôsobí i veľký počet slnečných dní v roku a jedna z najteplejších klím Slovenska vôbec. Ekologicky čisté prostredie zaisťuje i odmietanie priemyselného rozvoja v okolí Dudiniec.

Rajecké Teplice

Energiu a silu im iste dodáva i okolitá príroda, Súľovské pohorie, Strážovská hornatina a Malá Fatra. Rajecké Teplice sú prírodné minerálne kúpele s termálnymi prameňmi o teplote 38 °ree;C. Vývery termálnych prameňov, rašelina i príjemná klíma z nich robia jedni z najobľúbenejších vôbec. Prekvitať začali až v 18. storočí, pretože dovtedy patrili šľachte a vrchnosti a neboli teda rozvíjané verejne a liečebne. Liečia sa tu duševné a nervové ochorenia, pohybový aparát. Obdivovať môžeme i blízky hrad Lietava.

Turčianske Teplice

Nachádzajú sa v údolí horného Turca pod výbežkom Veľkej Fatry. Sú špecifické minerálnymi a termálnymi prameňmi o teplote 38-46 °ree;C. Liečia sa tu obličky a močové cesty. Od roku 1993 je možné liečiť i deti. Patria medzi najstaršie kúpele Slovenska, prvá zmienka o nich je z roku 1281. O ich vybudovanie a zveľadenie sa zaslúžilo blízke mesto Kremnica. Kúpele sa nachádzajú v Žilinskom kraji a teda je možné obdivovať krásnu prírodu, holé grúne v neďalekých Lazoch, Kremnické pohorie, dedinku Budiš s rovnakým názvom známej minerálnej vody, ktorá tu vyviera.

Sklené Teplice

Nachádzajú sa v Štiavnických vrchoch v údolí potoka Teplá v okrese Žiar nad Hronom. Sú typické termálnymi alkalicko – sadrovými prameňmi, jaskynným kúpeľom o teplote od 28 – 53 °ree;C. Prebieha tu liečba pohybového aparátu a nervov. Prvá zmienka o nich je z roku 1340, kedy vznikla drevorubačská osada. Blízkosť Banskej Štiavnice podporila rozvoj sklární v Sklených Tepliciach, ktoré boli prvé v Uhorsku. Ako kúpeľná oblasť boli definované až v roku 1549, ale ich silu ľudia využívali rovnako vtedy, ako i dnes.