Odporúčame

Diana

Diana

Mám dar, s ktorým môžem pomôcť aj vám v ťažkej životnej situácii. Viac »

Ďalšie veštice online
Veštica Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Veštec Mirek

Mirek

Osobný kód 181

Veštica Viktória

Viktória

Osobný kód 172

Energetické miesta na Slovensku (3. časť)

V problematike liečivých miest a ich účinkoch na ľudské telo i ducha sa asi len veľmi ťažko vyhneme kúpeľným miestam a prameňom. Výber z mnohých na Slovensku je ťažký. Ponúkame vám niektoré z nich.

Energetické miesta na Slovensku (3. časť)

Dudince

Jedno z najmladších kúpeľných miest na Slovensku. V bohatej 700 ročnej histórii nájdeme i zmienky o rímskych kamenných bazénoch. Minerálne vody tu majú unikátne zloženie a na svete podobné nájdeme len vo Francúzskom Vichy a Japonsku. Voda obsahuje i vápnik, ktorý v prírode tvorí zvláštne útvary na obdiv. Liečia sa tu srdcovo cievne, pohybové, ale i nervové ochorenia. Prírodu dotvára Krupinská planina, pahorok Gestenec, okolie Litavy, obdivovať sa dá i hrad Čabraď. Príjemne pôsobí i veľký počet slnečných dní v roku a jedna z najteplejších klím Slovenska vôbec. Ekologicky čisté prostredie zaisťuje i odmietanie priemyselného rozvoja v okolí Dudiniec.

Rajecké Teplice

Energiu a silu im iste dodáva i okolitá príroda, Súľovské pohorie, Strážovská hornatina a Malá Fatra. Rajecké Teplice sú prírodné minerálne kúpele s termálnymi prameňmi o teplote 38 °ree;C. Vývery termálnych prameňov, rašelina i príjemná klíma z nich robia jedni z najobľúbenejších vôbec. Prekvitať začali až v 18. storočí, pretože dovtedy patrili šľachte a vrchnosti a neboli teda rozvíjané verejne a liečebne. Liečia sa tu duševné a nervové ochorenia, pohybový aparát. Obdivovať môžeme i blízky hrad Lietava.

Turčianske Teplice

Nachádzajú sa v údolí horného Turca pod výbežkom Veľkej Fatry. Sú špecifické minerálnymi a termálnymi prameňmi o teplote 38-46 °ree;C. Liečia sa tu obličky a močové cesty. Od roku 1993 je možné liečiť i deti. Patria medzi najstaršie kúpele Slovenska, prvá zmienka o nich je z roku 1281. O ich vybudovanie a zveľadenie sa zaslúžilo blízke mesto Kremnica. Kúpele sa nachádzajú v Žilinskom kraji a teda je možné obdivovať krásnu prírodu, holé grúne v neďalekých Lazoch, Kremnické pohorie, dedinku Budiš s rovnakým názvom známej minerálnej vody, ktorá tu vyviera.

Sklené Teplice

Nachádzajú sa v Štiavnických vrchoch v údolí potoka Teplá v okrese Žiar nad Hronom. Sú typické termálnymi alkalicko – sadrovými prameňmi, jaskynným kúpeľom o teplote od 28 – 53 °ree;C. Prebieha tu liečba pohybového aparátu a nervov. Prvá zmienka o nich je z roku 1340, kedy vznikla drevorubačská osada. Blízkosť Banskej Štiavnice podporila rozvoj sklární v Sklených Tepliciach, ktoré boli prvé v Uhorsku. Ako kúpeľná oblasť boli definované až v roku 1549, ale ich silu ľudia využívali rovnako vtedy, ako i dnes.