Odporúčame

Diana

Diana

Mám dar, s ktorým môžem pomôcť aj vám v ťažkej životnej situácii. Viac »

Ďalšie veštice online
Veštica Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Veštec Mirek

Mirek

Osobný kód 181

Veštica Janita

Janita

Osobný kód 162

Svätojánska noc

Inak človek rozmýšľa, keď je mladý. Inak, keď je starý, inak keď je zdravý, inak v chudobe, či chorobe, či na posteli, keď sa blíži smrť, ale neustále rozmýšľa, vníma život, posudzuje situácie a vníma neviditeľné javy a sily, potrebuje ich, prosí ich o pomoc, alebo ich ignoruje, či sa s nimi háda...

Svätojánska noc

Predchádzajúce obdobia i obydlia a životný štýl boli jednoduchšie a bližšie s prírodou a jej energiami i ročnými obdobiami. Zo skúseností ľudí minulých storočí, ktoré sa viažu k 24. júnu, teraz poznáme len útržky, aj to len toľko, koľko sa nám zmestí medzi čas strávený v zamestnaní, supermarketoch, či na kultivovaných plavárňach, ku ktorým sa dopravíme autom. Letný slnovrat býval 21. júna, lebo vtedy sa Slnko dostáva nad obratník Raka. Začínajú sa dlhšie noci a kratšie dni. Od nepamäti bolo toto obdobie u nás sprevádzané kultom Slnka a ohňa. Predstavy o klesaní z vrcholného bodu nebies vyjadrovali horiace kolesá, ktoré ľudia na dedine spúšťali z vrchov.

Magično a letný slnovrat

V kalendári je deň Jána Krstiteľa. Narodil sa 24. júna. V noci na Jána sa objavuje nielen dobrá, ale i zlá nečistá sila. V tento deň sa spájajú duchovia ohňa (kult Slnka) a vody. Ľudia by nemali zabudnúť zapáliť sviečku a prečítať si modlitbu. Na oslavu živlu ohňa slúžia vatry, ktoré sa kladú buď pri riekach, alebo pri lese.

RokJarná rovnodennosťLetný slnovratJesenná rovnodennosťZimný slnovrat
202420.03.202420.06.202422.09.202421.12.2024
202520.03.202521.06.202522.09.202521.12.2025
202620.03.202621.06.202623.09.202621.12.2026

O svätojánskej noci sa dá písať dlho, pretože je to o minulosti, ktorá nám unikla, je to o živote a názoroch, ktoré si každý v tej konkrétnej chvíli prežil, o čom sníval a v čom si chcel pomôcť. Krásna sila prírody, prezentovaná v rôznorodosti byliniek, skál, minerálov, pestrofarebných lúk, či zelených lesov, ktoré ľudstvo dostalo ako dar. Sila energií, zvaných bohovia s menami podľa príslušnej komunity, v ktorej žili. Mená majú rôzne, podľa krajiny, či lokality, ale ich moc, ktorú personifikovali, bola podobná.

Slnovrat

Na čom závisí každý jeden tvor na zemi, vrátane človeka, je Slnko. Bez neho niet života. Sledovanie jeho pohybu bola a je najzákladnejšia škola života. Jeho dva najzákladnejšie obraty sa nazývajú slnovraty. Cítili to i ľudia z predchádzajúcich generácií, či storočí. Slnovrat znamená návrat Slnka. V mysliach ľudí v časoch predkresťanského obdobia sa zdala cez Vianoce a na sv. Jána celá príroda rozjarená. Zimný slnovrat je pred Štedrým večerom. Čas sv. Jána Krstiteľa je pravý opak vianočného času. Nastáva ním letný slnovrat. Napriek tomu, že nám začína leto a čakáme horúce dni, Slnko vlastne už odchádza a letné noci už nebudú také dlhé, ako boli do Jána. Týmto večerom sa u starých Slovanov končilo jedno obdobie. Na počesť Slnku sa piekli i špeciálne koláče. I ich bohyňa Lada strácala svoju moc, ktorú po nej preberá Slnko. Preto hľadači liečivých a čarovných bylín a korenia za úsvitu zbierali posledné sily, lebo aj ich bohom leta sily končili.

Úcta a pocta duchom prírody

Ľudský strach o svoj život podnietil i obety a vzdanie úcty duchom vzduchu, zeme i vody. Dodnes sa traduje, že práve v tomto období si títo duchovia berú svoje každoročné obete.

Slnovrat

Duchovia vzduchu

Sú to hlavne víly. Ich možnosť vznášať sa im závideli, lebo v tom je skryté poňatie negácie zemskej príťažlivosti a ovládanie vzdušného priestoru, čo je človeku odopreté. V slovanských povestiach je hlavný pán boh Slnko, pán Mesiaca a pán Vetropán, čiže vietor, ktorí poznajú všetky krajiny Zeme. Tí mali na Jána, vo vlahom voňavom vzduchu, najsilnejšiu moc a akoby dovolili i ľuďom vtedy prekročiť hranicu, vystúpiť z obmedzenia priestoru a začať lietať. Na ich počesť i obranu sa za dvere domov i hospodárskych budov zastrkovali kytice z posvätných bylín.

Vodní duchovia

Patria sem hlavne vodníci a Rusalky. Nemali by sa v túto noc rušiť kúpaním, pretože by si mohli vziať ľudské obete. V prastarých bájach sú práve Rusalky duše utopených. V niektorých lokalitách sa naopak práve vtedy kúpavali, dokonca i spoločne, aby zmyli svoje hriechy, ale to je už podľa mňa až v čase po príchode misionárov a ich filozofie strachu z hriechu.

Duchovia zeme

Sú to permoníci, trpaslíci, obri a škriatkovia. V tomto čase akoby sprístupnili svoje skryté poklady a mnohí ľudia ich šli hľadať. Nasmeroval ich kvet papradia, ktorý sa nesmel trhať holými rukami. Poklady však vyzerali ako uhlie a tie, čo vyzerali ako drahé kamene a ak si ich chamtivec nabral priveľa, sa do rána premenili na skaly. Svätojánske mušky, žiariace v tejto noci boli posvätné. Spolu s lienkami, čiže pánbožkovými kravičkami predstavovali poslov bohov a sudičiek, ktoré mali teraz najväčšiu silu.

Veštby

V tomto čase má mágia väčšiu silu a aj veštby sú presnejšie.

Svätojánska noc ako ju poznáme

V minulosti sa svätojánskej noci pripisovala zázračná moc. Slobodní mládenci preskakovali horiace vatry na znak mužnosti a aby sa zapáčili vyvolenej. Slobodné dievčence vili vence mládencom, tancovali a spievali okolo vatry. Jedli iba skromne, pili veľa vody a rozjímali o svojom živote. Ľudia sa duchovne očisťovali a hádzali všetky negatívne myšlienky do ohňa. Na papierikoch mali napísané vlastnosti, ktorých sa chceli zbaviť, tie hodili do vatry. Tajné želania písali na papier, aj na kameň, ktorý potom zahrabali pod strom. Verili, že sa im do roka splnia. Aby mali po celý rok dosť životnej sily, pili červené víno a noc zakončil piesňami, chválospevmi, alebo milovaním v prírode.

Súčasnosť

Mnohí ešte chodia na akcie, ktoré sú v noci z 23. na 24. júna, aby precítili túto neopakovateľnú atmosféru - zvlášť tí, čo ešte veria na romantiku, silu lásky a spolupatričnosti. Veď len keď pôjdete stmievajúcim sa lesom, ďaleko od civilizácie, uveríte, že existuje svet víl, škriatkov a permoníkov. Každý človek dostáva zvláštne pocity pri blikotavom ohníku, vôni lesa a šumu stromov. Vyberte sa aspoň na prechádzku po horských chodníčkoch, natrhajte si zopár byliniek, ktoré poznáte a vrátite sa uvoľnení. Večer si spolu zažnite sviečku a uvarte si z nich voňavý čaj, ktorý keď spolu vypijete, uveríte, že má účinky, ktoré uzdravia nielen telo, ale aj dušu a vzťahy - o tom mágia v podstate je. A v dnešnej vyšedivenej a vystresovanej dobe je dvojnásobne potrebná. Ak to nestihnete, nevadí, veď mágiu, čaro a zázrak porozumenia si môžete pričarovať a využívať každý deň a aj celý život.