Doporučujeme

Zuzana

Zuzana

Prostredníctvom tarotu a numerológie odhalím veci, ktoré sú pre vás skryté. Více »

Další kartářky online
Kartářka Kavena

Kavena

Osobný kód 169

Kartářka Wanda

Wanda

Osobný kód 154

Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Kartářka Wendy

Wendy

Osobný kód 173

Strašidelné miesta na Slovensku (2. časť)

V dnešnej časti potulkov po strašidelných miestach na Slovensku vám predstavíme mrazivú minulosť Čachtického, Oravského a Blatnického hradu.

Strašidelné miesta na Slovensku (2. časť)

Čachtický hrad

Prvé zmienky o hrade pochádzajú už z roku 1276, hoci mal významných majiteľov ako bol Matúš Čák Trenčiansky, či Ctibor I. zvaný “Pán Váhu”, preslávila ho v negatívnom zmysle hlavne Alžbeta Bathory vdova po Františkovi Nadašdym. Nádašdy zomrel v roku 1604 a všetok majetok prešiel na jeho ženu, čím sa mohol prejaviť i Alžbetin vrodený sadizmus a potreba ubližovať iným. Táto črta bola vlastná viacerým v jej rode - nie len ženám, ale i mužom. Čachtický hrad smieme zaradiť medzi strašidelné miesta nie pre konkrétne zjavenia na hrade, ale práve pre jeho hrôzostrašnú minulosť. Každý, kto vstúpi na pôdu hradu si ihneď vybaví osudy mnohých mladých dievčat a žien, ktoré tu zahynuli krutou smrťou. Vraví sa o 650 dokázaných obetiach, ale bolo ich zrejme omnoho viac. V závere svojho besnenia sa vraj hradná pani ani neokolkovala mŕtve telá pochovávať a jednoducho ich nechala pohadzovať kade-tade po lesoch a v panstve. Vyčíňala v rokoch 1585 - 1610, žiadna mladá žena nebola pred ňou v bezpečí bez ohľadu na vek a postavenie. Po dokázaní viny Bathoryovej, bola uväznená na hrade, kde i v roku 1614 údajne zomrela. Kolujú mnohé historky o technikách jej týrania, o kúpeľoch v krvi, ale niektoré neboli dokázané a sú skôr výmyslom, ako pravdou - napríklad železná panna a krvavý kúpeľ. Ostáva však samotné mučenie a zabíjanie a to celkom stačí. Aj keď jej dušu na hrade nezazriete, hrad sám je tichou spomienkou na časy dávne, pri ktorých behá mráz po chrbte.

Oravský hrad

Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku vôbec. Historky i konkrétne pozorovania paranormálnych javov sú známe niekoľko storočí. V roku 2008 sa prišli presvedčiť na vlastné oči i americký vedci s technikou na pozorovanie paranormálnych javov, odišli spokojní. V Strednom hrade zazriete pohybujúce sa svetlo z Erbovej miestnosti do Rytierskej sály, kde zmizne, na schodišti v priestoroch citadely zasa narazíme na pohyb a záznam tepelnej energie. Výnimkou nie sú ani zvuky, otváranie a zatváranie dverí, pohybujúce sa tiene a konkrétne zjavenia. Do zbierky duchov patria i Biela pani, ktorá bola ženou rytiera Dvonča, ktorý jej nechal odťať ruku na Dušičky a čoskoro na to zomrela. Známa je i Čierna pani, druhá žena Juraja Thurzy, ktorá kontroluje svoj majetok dodnes. Ak teda máte radi mrazenie v chrbte, pocit, že pred vami niekto náhle zastal a pozorovanie svetiel v tme, Oravský hrad vás bude priťahovať ako magnet. Perličkou je i fakt, že sa na jeho pôde natáčal známy nemý horor nemeckej produkcie - Dracula.

Hrad Blatnica

Hrad nájdeme na Plešiveckom hrebeni v lokalite Turca zhruba dva kilometre od Zvolena. Možno tu stretnúť najmenej troch duchov. Ozýva sa detský nárek i zjavenia dvoch žien v temnote noci. V pestrej minulosti nájdeme i osudy spomínaných nešťastných duší. Jednou z nich je zrejme mních Odil, ktorý sa zaľúbil i cez svoj stav a prísahu do krásnej dcéry hradného pána Eliky. Uniesol ju, pričom zabil svojho soka v láske, pážu Illmera. Elika mu ušla, mnícha chytili a odsúdili na smrť strašným spôsobom - zamurovaným do hradného múru zaživa. Za to, že porušil mníšsku prísahu, uzamkli mu ústa do železnej zámky a do čeľuste vložili kladku. Isté legendy vravia, že Odil patril k červeným mníchom - templárom. Pobyt templárov na Blatnici bol sledovaný vo viacerých zdrojoch a historkách. Do histórie hradu sa zapísal i tyran, pán hradu Révay, okolo roku 1540. Jednu svoju ženu otrávil, druhú i so synom zaživa zamuroval do hradného múru. Práve oni strašia na hrade dodnes, spolu s mníchom Odilom.