Mágia v seriáli Odsúdené

Jeden z najzaujímavejších súčasných seriálov, o ktorých sa hovorí, sú Odsúdené. Mnohí z nás spozorneli pri sekvencii s mágiou. Staršia generácia, vychovaná materialistickým princípom nazerania na svet, bola odúčaná od vysvetľovania tajomných síl medzi nebom a zemou.

Mágia v seriáli Odsúdené

Mágia sa však ťahá z dávnoveku a zdá sa, že nás aj prežije. Človek akosi nechce pozrieť do zrkadla a seriózne sa zhodnotiť a vymazávať svoje chyby. Tých sedem hlavných nerestí, pred ktorými varuje katolícka viera a ktoré nazýva hriechmi, v každom z nás raz vo väčšej, inokedy menšej miere žije. Závisť, lenivosť, smilstvo, obžerstvo, hnev, zlosť a lakomstvo ovplyvňuje naše konania. Preto má mágia svoju moc, lebo má priestor v našich myšlienkach.

Po vojne boli ľudia šťastní a budovali. Po nich prišla generácia, ktorú vychovával komunizmus. Po páde železnej opony, už prestali mať nad sebou ochrannú ruku všeobecnej zamestnanosti. Mnohí prišli o pozície a zrazu nevedeli samostatne žiť. Priestor a energie sa zhustili.

Čarovanie a voodoo

V seriáli je vykreslená najlepšia živná pôda pre mágiu. Minimálny priestor tesných ciel a moc v podobe bachárov. Ženy, ktoré sa niečím previnili, ktoré prišli o životný štýl, ktoré si ťahajú aj svoju nedoriešenú minulosť. Tam sa darí šikanovaniu a vzájomnej nenávisti. Preto tento príbeh sa v podobnej forme mohol stať. To dievča bola Rómka, alebo polorómka, ktoré tieto veci má jednak v ”krvi” od predkov, jednak sa magické formulky od niekoho naučila. Nenávisť silnejšieho jedinca proti psychicky slabšej a od drog oslabenej mladej osobe, je vhodnou živnou pôdou pre čarovanie. Každé zlo sa časom vráti, často aj niekoľkonásobne. Ťažko sa však dokazuje, že je to trest za čarovanie. Arogantní ľudia sú obalení, a teda aj chránení zlom, ale len dovtedy, kým ich zlo potrebuje a ťaží z nich. Vystrašení ľudia, starší, oslabenejší chorobou, stresmi, žiaľmi, vlastnými komplexmi, chudobou… sú ľahšie obete.

Nedajte sa zastrašiť vyhrážkami a strachom pred mágiou. Bežný človek z vášho okolia zas tak čarovať nevie. Tomu stačí vlastná zloba, ktorou vás vystresuje a uberá vám tak vitalitu. Negatívni ľudia vysielajú negatívne sily, hoci aj v dopravnom prostriedku a vy ani neviete, prečo ste zrazu malátni, alebo neodôvodnene zlostní. Mnohí unavení ľudia sajú energiu nevedomky, žiaľ mnohí aj schválne. Táto doba je prehustená negativizmom. Preto sú vojny, katastrofy i ťažké choroby. Za hlavné zlo, čo je vo svete, sú viac zodpovední politici, ktorí manipulujú ľudskými životmi vo veľkom.

Samozrejme, sú aj profesionálne bosorky, ktoré vedia počarovať, ale vedia sa pred spätnými odrazmi aj chrániť. Keby však nemali klientov, z ktorých vedia vytiahnuť obrovské peniaze, nemali by prácu. Pre dedičstvo, pre majetky, alebo preto, že z nejakých dôvodov zavadzal, predčasne umrel nejeden človek. Techniky a formulky nie sú až tak zložité. Zato niektoré rodinné vzťahy až príliš. Zloba, závisť a preklínanie neváhajú navzájom posielať na celé generácie dopredu. Často až za hrob, čiže fyzickú smrť. Zato sú domy, cesty, či lokality, v ktorých straší. Zato sa mnohým nedarí, kým nemajú vysporiadané dedičstvá a pod.

Ochrana

Hovorí sa, že čistému je všetko čisté. Čistota a hygiena je dôležitá ochrana nielen pred chorobami tela, ale aj duše. Na očistenie existuje veľa spôsobov. Najideálnejšia je očista vodou. Sprcha s predstavou, že to čierne zlo z nás steká a odchádza spolu s vodou, či kúpanie vo vode s pridaním soli. Soľ je základný magický pomocník, živel zem. Živel oheň pomáha, keď nad sviečkou, najlepšie v myšlienkach podarovaný nejakej ochrannej sile, anjelovi, prejdeme rukami, ktorými si potom akoby umyjeme tvár. Kým nepáli, dovtedy oheň spaľuje negativitu.

Na tému mágie i možností očisťovania je plno kníh, receptov a návodov. Nedá mi nespomenúť múdrosti predkov vtesnané do miniatúr prísloví a porekadiel:

  • Božie mlyny melú pomaly, ale isto.
  • Pán Boh nie je náhlivý, ale pamätlivý, pomsta patrí Bohu.
  • Nepraj inému zle, nebude tebe Pán Boh.
  • Palica má dva konce.
  • Urobiť zle je ľahko, ale napraviť je ťažko.
  • Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne.

Nuž, nechajme sa prekvapiť, aký bude scenár v Odsúdených, či o čarovaní ešte niečo uvidíme. Čo myslíte? K záhadám, mágii, tajomnu a nevysvetliteľným javom sa budeme častejšie vracať. Neskôr možno i formou diskusného fóra, alebo posielaním vašich zaujímavých príbehov do našej redakcie.