Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Veštica Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Veštica Mária

Mária

Osobný kód 151

Ženy a alkohol

Problém s alkoholom už nie len mužskou záležitosťou. V poslednej dobe začíname registrovať, že do tejto skupiny patria už aj ženy.

Ženy a alkohol

Nie je to len výsada žien z nižších vrstiev, ale patria sem aj úspešné podnikateľky, lekárky, ženy s umeleckých kruhov.

Jana bola úspešná manažérka, keď sa zoznámila s Petrom, ktorý podnikal a bol neustále na cestách. Po čase sa vzali a Jana zostala tehotná. Dohodli sa, že ona zostane doma, aby sa mohla naplno venovať ich synovi a Peter sa bude starať o financie. Najprv bolo všetko v poriadku, Petrovi sa začalo dariť, dokonca spolupracoval aj s firmami v zahraničí. Jana sa tvárila, že je všetko v poriadku, veď mala úspešného muža, zdravé dieťa, značkové veci a nádherný dom. Postupne si začala uvedomovať, že je väčšinu času sama doma a tak sa čoraz častejšie chodila prechádzať do neďalekého parku. Zoznámila sa tam s Tamarou a Katkou, ktoré mali tiež malé deti. Začali sa pravidelne stretávať a Jana ich čoskoro pozvala k sebe domov. Tamara s Katkou sa nevedeli vynadívať na obrovský dom, Janin šatník a bazén v záhrade. Prvá začala Janu podpichovať Tamara, že „či si je vedomá, že jej muž môže mať každú ženu a čo asi robí na služobných cestách?“ Pridala sa Katka, ktorej muž bol nenapraviteľný sukničkár a Jana začala o všetko pochybovať. Vždy keď malý zaspal, dala si dvojitý pohár whisky a postupne zistila, že zvládne aj dva. Po nejakom čase túžobne čakala, kedy malý zaspí a stiahla aj celú fľašu. Nádherný dom sa menil na hŕbu neporiadku a Jana sa začala s Petrom hádať. Začali obviňovania, žiarlivé scény. Raz prišiel Peter zo služobnej cesty domov skôr a našiel Janu nevládnu ležať na zemi. Ihneď konal a Jana veľmi rýchlo skončila na protialkoholickom liečení. Mala šťastie, vďaka podpore okolia a aj malému synovi momentálne abstinuje, ale či vydrží, nevie povedať ani ona sama…

Ženy sa najprv snažia svoj sklon k popíjaniu tajiť. Prvé príznaky si okolie všíma, keď začnú svoj inokedy dobrý zovňajšok zanedbávať a doma sa kopí neumytý riad, podlaha, ktorá bola vždy starostlivo umytá má množstvo čiernych fľakov.

„U mužov sa alkohol oveľa viac toleruje a preto ženy často pijú osamotene. Viesť ich k tomu môže mnoho dôvodov - zvýšená pracovná a psychická záťaž, alebo zmena v živote, napríklad v prípade materskej dovolenky“, hovorí psychologička Mgr. Zuzana Erdélyová. Je známe, že ak muž zistí, závislosť svojej ženy na alkohole a pohrozí jej práve kvôli tomu rozvodom, žena ho začne paradoxne obviňovať z nevery. Psychické vydieranie nie je ženám závislým na alkohole cudzie.

Žena dosiahne stav opitosti väčšinou rýchlejšie ako muži, lebo ženské telo obsahuje viac tuku, do ktorého alkohol neprechádza a tiež má menšiu pečeň. Okrem toho následky, ktoré alkohol zanechá v tele ženy, sú oveľa horšie ako u mužov. Nie nadarmo nás volajú „krehké stvorenia“. Mozog a aj pečeň potrebuje na regeneráciu niekoľko dní a ak sa spoliehate na tvrdenie, že alkohol v malých množstvách každý deň nie je nebezpečný, mýlite sa. Ak z popíjania urobíte pravidlo, mozog sa nebude môcť zregenerovať. A vážne problémy môžete mať neskôr. Ak si myslíte, že vzhľadom na tieto skutočnosti budú k vám lekári zhovievavejší, mýlite sa.

Psychologička Mgr. Zuzana Erdélyová tvrdí, že „liečba zo závislosti je rovnaká pre mužov aj ženy. Nerobia sa žiadne výnimky len preto, lebo ženy sú slabšie stvorenia. Pravidlá sú striktné a treba ich dodržiavať. Veľmi dôležitá je vždy podpora okolia a treba si uvedomiť, že tak ako pri iných závislostiach aj tu nedosiahnete vyliečenie, ale abstinujete“.

Možno ste počuli, že pri problémoch s alkoholom by sa nemali jesť niektoré potraviny, dokonca sa objavili názory, že ani ovocie nie je vhodné.

„Alkoholikom sa neodporúčajú piť nealkoholické nápoje, ktoré by im mohli pripomenúť chuť alkoholu, ktorý pili. Tiež sa neodporúča nealkoholické pivo, punčové rezy a všetky druhy esencií“, upozorňuje psychologička Mgr. Zuzana Erdélyová.

Čo sa týka alkoholu, môže vám pekne znepríjemniť život a svoje problémy ním nevyriešite. Ak siahate po poháriku každý deň, skúste sa zabrzdiť, ale ak to nedokážete, poraďte sa s odborníkom.