Veštica Zoruna

Zoruna

Osobný kód 171

Veštica Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Veštica Večernica

Večernica

Osobný kód 304

Živly a temperament (1. časť)

Hippokratés, ktorého prísaha je dodnes základom lekárskej etiky, vytvoril zo štyroch živlov základ učenia o štyroch telesných šťavách. Z neho sa vyvinulo učenie o štyroch temperamentoch, ktoré bolo predchodcom západnej psychológie.

Živly a temperament (1. časť)
ŽivelSchopnosťZnamenie
OheňintuíciaBaran, Lev, Strelec
VzduchvnímanieVodnár, Váhy, Blíženci
ZempraktickosťBýk, Panna, Kozorožec
VodacítenieRyby, Rak, Škorpión

Oheň

Oheň = intuícia, charizma, optimizmus, orientácia na budúcnosť.
Oheň je princípom vitality, aktivity, intenzívneho individuálneho prežívania a životných skúseností, nadšenia a „zapálenia“ sa pre vec. Predstavuje vášeň, rozhodnosť, však častokrát aj zbrklosť a nesústredenosť, priebojnosť i agresivitu.

Intuícia

  • je schopnosť netušene tušiť súvislosti s ich následným bleskurýchlym pospájaním do zmysluplného celku, ktorý je správny
  • intuícia nie je logika a ani nadpozemská schopnosť, ktorou sú obdarovaní iba proroci, či čarodejnice, ale schopnosť mnohorakosti pohľadov, ktoré dovidia ďalej ako „len“ na svet okolo, no zároveň bližšie. Je to schopnosť hlbokého vhľadu do bytostí, ktoré tento svet obývajú

Oheň rovná sa TEMPERAMENT CHOLERICKÝ.

Vzduch

Vzduch = komunikácia, prenos informacií, formulovanie myšlienok a hodnôt intelektuálnym spôsobom.
Vzduch je princípom prenosu informácií, prijímania a odovzdávania podnetov z okolia prostredníctvom zmyslov. Takiež je princípom adaptácie na životné podmienky a znamená vyrovnanosť, dobrú pamäť a učenlivosť, ale v istých situáciach aj nevýraznosť či neosobnosť prejavu.

Vnímanie

  • popisuje skutočnosť na základe zmyslových vnemov (prenosu nervových vzruchov). Ide o povrch vecí a zážitkov, ktoré sú brané, tak ako naozaj sú - realita par excellence.

Vzduch rovná sa TEMPERAMENT SANGVINICKÝ.

V budúcej časti si podrobnejšie rozoberieme živly Zem a Voda.