Mars, Merkúr a ich drahokamy

Mars je mužského rodu, jasná a ohnivá planéta. Je považovaná za hlavného veliteľa zhromaždenia deviatich planét. Je zosobňovaný ako boh vojny. Merkúr je planéta intelektu a komunikácie. Je neutrálnej povahy, emocionálny, radostný a stále svieži. V sanskrite je intelekt nazývaný buddhi a meno v sanskrite je Budha.

Mars, Merkúr a ich drahokamy

Mars a jeho drahokam - Koral

Mars je bojovníkom vo svojej povahe - má sklon k zlobe a hnevu, je vládcom nad odvahou, statočnosťou a trpezlivosťou, sebadôverou, vodcovskými schopnosťami, fyzickou silou, energickosťou, násilím, živočíšnou prirodzenosťou, impulzívnosťou, ale aj necitlivosťou. Mars má rád zákon a poriadok. Má nezávislého ducha. Mars je v astrológii pokladaný za nepriaznivú planétu a črtá sa v nadradenosti. Keď je Mars slabý, tak spôsobuje ťažkosti, je krutý, hrubý a agresívny. V zdraví vznikajú ekzémy, vyrážky, poruchy krvi a žlčníkové problémy atď. Ohrozený Mars prináša nedostatok ctižiadosti a motivácie, životný úspech je nulový.

Ľudia narodení 9.,18. a 27. ktoréhokoľvek mesiaca sú ovládaní planétou Mars. Pre týchto ľudí je vhodný koral.

Liečivé účinky koralu

Koral je známy ako prawal v sanskrite a moonga v hinduizme. Je tvorený rastlinami a živočíchmi v teplých vodách. Koral je známy ako aragonit. Podobne ako mravce si vytvárajú mravenisko, tak živočích zvaný Isis nobiles buduje rastlinám podobné útvary s vetvami a je v nich ubytovaný. Niekedy toto obydlie môže byť veľké aj dva metre. Samozrejme, čím je tento koral väčší, tým je aj hrubší. Silné kusy sa používajú na výrobu sošiek, plastík znázorňujúcich božstvá, rukoväte na meče, potom šperky, prstene, korále, náramky, amulety, prívesky a iné.

Farba koralu záleží od hĺbky, v ktorej sa nachádza. Vo veľkej hĺbke sú koraly bielej farby. Najkrajšie zafarbenie majú koraly, ktoré sa nachádzajú do 100 metrovej hĺbky. Ich farba je červená, lebo obsahuje oxid železa. Farebná škála je široká od svetlo ružovej cez sýto červenú, až po tmavú šarlátovú. Taktiež sú krémové, tmavo fialové, čokoládovej farby, ale aj čierne. Väčšinou sú matné, ale nájdu sa aj jemne priesvitné koraly.

Dobrý koral, majúci vzťah k planéte Mars, odporúčajú astrológovia aj liečitelia nosiť ako šperk vo forme náhrdelníka, prsteňa, či náramku v tmavočervenej farbe. Je to veľmi dobrý šperk pre zoslabnutých ľudí. Vyrába sa z neho aj prášok k liečeniu. Je to sladkastý, alkalický, močopudný prášok a pôsobí proti podráždeniu žlčníka a tvorbe hlienu. Zvyšuje tvorbu spermií a dodáva pokožke lesk. Taktiež sa podáva tým, ktorí trpia epilepsiou, poruchami trávenia, nadúvaním čriev, nadmerným potením a oslabenými nervami.

Najväčšie zdroje sa nachádzajú v stredozemnom mori, popri pobreží Alžírska, a Tuniska. Ďalej pri Španielsku, Francúzsku, až po pobrežie severozápadnej Afriky a na pobreží Austrálie. Koral je veľmi citlivý na citrónovú šťavu a ocot, alebo aj kyslé mlieko ho môže poškodiť. Ľahko sa poškriabe, preto je s ním treba narábať veľmi opatrne.

Merkúr a jeho drahokam - Smaragd

Merkúr je nepohlavná a neutrálna, chladná a vlhká planéta. Je najbližšou planétou k Slnku, je nepokojná a vrtkavá. Raz Slnko predchádza a potom ho nasleduje. Je to najmenšia planéta v slnečnej sústave. Merkúr vládne nad výchovou, spisovateľmi, lektormi, umelcami, obchodníkmi, podnikateľmi, ale aj nad pľúcami a vnútornosťami. Ovláda inteligenciu, sebadôveru, humor, vtip, astrológiu, matematiku, ale i cestovanie. Je vládcom nad Blížencami, preto má Merkúr dve tváre. Má dvojakú prirodzenosť a robí človeka rozdvojeným a nezávislým, ale často aj extrémnym.

Farbou Merkúra je zelená a streda je deň, ktorý mu prináleží. Ľudia narodení 5.,14. a 23. v ktoromkoľvek mesiaci sú ovládaní touto planétou. K tejto planéte sa vzťahuje smaragd.

Liečivé účinky smaragdu

Smaragd je kremičitan hliníka a berýlia. Tento drahokam je zelenej farby a je vzácny, pretože je veľmi ťažké nájsť taký drahokam bez vady. Väčšinou sa nachádzajú s vadami, bublinkami alebo prasklinkami. Taktiež je obtiažne ho nájsť v čistej zelenej farbe. Akvamarín, modrín, morganit, goshenit, patria tiež do rodiny smaragdov. Tento kameň prináša finančný úspech pre obchodníkov a kupcov.

Smaragd lieči ženské choroby, dodáva chuť do jedla, zvyšuje vitalitu, zlepšuje fyzickú krásu a dodáva zdravý lesk pokožke. Využíva sa v ájurvéde a lieči sa ním neuróza. Smaragdy sa vždy ťažili v Indií v Maha Nadi, Son Nadi, pri Udajpuri a pri Ajmere, majú krásnu zelenú farbu a sú vysoko cenené.  Vyrábajú sa už aj syntetické smaragdy z korundu. Nie sú také kvalitné.