Veštica Janita

Janita

Osobný kód 162

Veštica Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Veštec Mirek

Mirek

Osobný kód 181

Šamani a ich magická moc

Šaman je osoba, ktorá vidí svet duší, duchov a bohov. Počas exatického transu sa dokáže pohybovať medzi nimi a získavať tak určité povedomie o nadprirodzenej sfére. Šamanov vesmír je zložený z troch rovín. Človek žije v určitom prostrednom pásme medzi vyšším a nižším svetom - prvý je často spojovaný s nebom, ten druhý so svetom mŕtvych.

Šamani a ich magická moc

Šamani používajú rôzne metódy veštenia, rituály, jasnovidectvo, meditácie. Na svojich magických cestách často využívajú vlastnosti látok obsiahnutých vo “svätých” rastlinách a to všetko má svoju špecifickú formu a pomenovanie podľa odlišností rôznych kultúr sveta.

Šaman môže byť kúzelníkom sprostredkujúcim pomoc duchov, liečiteľom schopným odlákať zlých duchov choroby, môže nachádzať stratené duše a veci. Môže byť aj prostredníkom medzi pozemskými záležitosťami a Stvoriteľom. Jeho najdôležitejšou a podstatnou vlastnosťou je to, že má schopnosť cestovať do iných svetov a rovín, v ktorých získava nové poznania, s ktorými sa potom vracia späť do nášho sveta. Niekedy vzbudzuje nielen strach a úctu, pretože jeho základným poslaním je to, aby vyhovel bohom nižšieho a vyššieho sveta. Nepracuje vždy sám, často mu pomáhajú sprievodcovia, ktorí mu uľahčujú pobyt v iných dimenziách. Pre šamana je typický zvláštny pohľad, sústredený na niečo mimo osoby, s ktorou sa šaman práve rozpráva. Jeho oči sú plné jasu a odráža sa v nich svetlo, ktoré mu umožňuje vidieť to, čo zostáva zahalené a nespoznané obyčajným ľuďom.

Talizmany a amulety

Šaman má schopnosť dávať silu nielen ľudom a zvieratám, ale aj amuletom a talizmanom. Talizmany a amulety sú predmety, ktoré sa stávajú akýmsi štítom proti nerovnovážnej energii vesmíru. Vracajú do rovnováhy vnútornú energiu človeka a týmto vyrovnávajú jeho individuálne vibrácie. Nie však všetko to, čo sa nám vidí byť staré a pekné, môže byť magický predmet. Každá vec, ktorú dostaneme od iného človeka, obsahuje okrem iného aj vibráciu miesta, z ktorého pochádza, vibráciu osoby, ktorej patrila a stopy rôznych energií, s ktorými sa stretla a môžu v nej zotrvávať dlhší čas. Zvyk venovania istých drobností, ktoré majú obdarovanému priniesť šťastie alebo splnenie konkrétneho želania je pravdepodobne ešte z dávnej minulosti. Amulety s podobou rôznych zvierat alebo rastlín, venované mnohokrát pri rôznych príležitostiach, môžu mať pre obdarovaného veľký význam, či ich už má umiestnené doma, alebo ich nosí neustále pri sebe.

Dub

Dub bol nielen vládcom stromov, pretože jeho rozložitá koruna mohla podopierať oblohu, ale aj preto, že je symbolom sily, zdravia a dlhovekosti. Podporuje aj schopnosť jasnovidca. Dub zohrával dôležitú úlohu aj v mágii Hovorilo sa, že usušené a zvláštnym zaklínadlom začarované lístie môže spôsobiť človeku škodu. Dubový list bol jednou zo zložiek zvláštnych sviec, pripravovaných k použitiu v čiernej mágii. Dubové drevo a lístie bolo prostriedkom pôsobenia proti zlým kúzlam a dym z lístia mal odpudzovať diabla. V dávnych dobách sa ľudia počas splnu priväzovali ku kmeňu dubu, aby načerpali magickú silu. Vibrácie duba sú schopné prinavrátiť rovnováhu oslabenému organizmu.

Koreň mandragory

Jedným z najznámejších a najúčinnejších rastlinných amuletov je koreň mandragory. Je tiež známy ako Jabora Dudaim, kvet obesencov, Circea alebo Alrauma. Rozlišujú sa dve druhy koreňa - “samec” nazývaný Morion a “samica” nazývaná Thridacias.

Podľa ľudových povier vyrastá pod šibenicou zo spermií obesených. Koreň mandragory má tvar priponínajúci repu, je rozvetvený a dá sa v ňom nájsť aj tvar ľudskej postavy. Mandragora bývala liečebným a magickým prostriedkom, ale aj afrodiziakom. Bola považovaná za účinný symbol plodnosti a lásky. Prinášala šťastie, plodnosť a bohatstvo. Ako amulet chránila pred vredmi, zápalom spojiviek, tíšila bolesť a prinášala pokojný spánok. Nosenie takéhoto amuletu bolo známkou zapredania duše démonom. Koreň mandragory mal vyvolávať lásku a mohol spôsobiť, že sa určitá osoba zamilovala do majiteľa mandragory. Sila a kúzlo mandragory bolo také veľké, že ľudia túžiaci po nej, mnohokrát zabúdali aj na ohrozenie života. Hovorilo sa, že sa nedá získať obyčajným spôsobom. Koreň bolo nutné iba kúpiť, ale vždy sa muselo zaplatiť menej, než zaplatil posledný majiteľ. Nakoniec cena mandragory bola taká nízka, že ten kto ju naposledy vlastnil, už nebol schopný ju ďalej predať, a jeho duša prepadla peklu. Známa je aj povesť o mandragore, za ktorú posledný majiteľ zaplatil zrnkom piesku. Mandragora “oblečená” do kúska látky slúžila aj k veštbám.

Rovnako ako mandragora má tvar podobný ľudskej postave aj koreň žen-šeň, ktorý má predovšetkým v Číne povesť rastliny disponujúcej výnimočnou silou, ktorá je schopná predĺžiť život, znovu vzkriesiť mužskú potenciu. Tento koreň nesie energiu yang. Amuletmi ochraňujúcimi pred kúzlami boli tiež rastliny: arnika, citrónovník, tis, cesnak, fazuľa, lieska, orchidea a zemežlč. Proti čarodejniciam, zlým démonom a diablovi nás mala chrániť vŕba. Lastovičník mal zmierňovať hádky, krokus liečiť alkoholizmus, lipa chránila pred bleskom a plodnosť podporoval rozmarín. Čierna slezová ruža snímala žiaľ z nešťastnej lásky, list šalátu pomáhal pannám chrániť ich čistotu. Všetky tieto rastliny mali aj liečivé účinky.