Slnko, Mesiac a ich drahokamy

Slnko má mužskú podstatu, je asertívne, nezávislé, žiariace a očisťujúce. Je zdrojom všetkých existujúcich javov na Zemi - ochranca, uchovávateľ života a vládca rozumu. Slnko nám poskytuje vitalitu, silu odporu a imunity. Je zodpovedné za náš fyzický zovňajšok a stavbu tela.

Slnko, Mesiac a ich drahokamy

Slnko a jeho drahokam: Rubín

Slnko poskytuje životnú silu, silu vôle, intelekt, oslnivosť, aktivitu, radosť, šťastnú náladu, múdrosť, ctižiadosť, slávu, porozumenie… Slnko tiež predstavuje kráľov, vyšších úradníkov, bohaté a slávne osobnosti, príslušníkov kráľovských rodín, odborníkov na drahé kamene, umelcov, dramatikov.

Drahokam, ktorý prislúcha k Slnku, je rubín. Rubín je drahokam patriaci do rodiny korundu a je obľúbený v dôsledku svojho jasu, tým, že je jasný, čistý a priehľadný. Nachádza sa v rôznych odtieňoch červenej farby. Od karmínovej do šarlátovej červenej až cez ružovú po jemne fialovú. Je to tvrdý nerast. Hlavnými zložkami sú hliník a kyslík. Červený odtieň vznikol prísadami železa a chrómu. Hovorí sa mu aj oko kukučky.

Vyrába sa už aj syntetický rubín, tzv. hydrotermálnym procesom. Ide o veľmi drahý a zdĺhavý proces. Ťažko ho rozoznať od prírodného.

Liečivé účinky rubínu

Ak chceme, aby rubín na nás pôsobil liečivo, mal by sa kúpiť v nedeľu, pondelok alebo štvrtok - keď pribúda mesačný cyklus a Slnko by malo byť v znamení Leva. Vtedy by sa mal odniesť aj zlatníkovi. Mal by byť v zlate a mal by sa dotýkať pokožky nositeľa. Využíva sa pri liečení impotencie, strate semena, srdečných ochoreniach, žlčníkových problémoch, plynatosti, strate krvi, tuberkulóze, pri problémoch s videním, zlom trávení, nechutenstve, cukrovke, problémoch s tlakom, pri bolestiach v kĺboch, otrave a pri pocite strachu.

Bane na rubín sa nachádzajú v Thajsku, Barme, Sri Lanke, Kábule (v Afganistane) , Tanzánii a južnej Indii.

Mesiac a jeho drahokam: Perla

Mesiac má ženskú podstatu, je citlivý a intuitívny. Pôsobí ako veľký kryštalický usmerňovač, premieňa slnečnú energiu na v životodárnu, magnetickú a materskú energiu. Farba mesiaca je biela. Svojou povahou ovláda tvorbu slizu. Vyvoláva mier v mysli, pohodlie, všeobecný blahobyt a tiež osud človeka. Podporuje predstavivosť, intuíciu, citlivosť, vkus, mladosť, lásku, poetizmus, umenie v hudbe, lásku ku klenotom, bohatstvo a šťastie.. Robí nás náladovými a citlivými. Ovláda znamenie zverokruhu Raka, je posilňovaný v znamení Býka, slabne v Kozorožcovi. Mesiac je silný od desiateho dňa stúpajúceho cyklu a je považovaný za blahodárnu planétu.

Osoby, ktorým Mesiac nie je v horoskope naklonený, ťažko dosahujú svoj cieľ, bývajú chorí. Trpia častými prechladnutiami, kašľom, teplotou, očnými chorobami, šialenstvom, paralýzami, padúcnicou, hystériou, neurózou, prípadne ťažkými nevyliečiteľnými chorobami.

Drahokam pripadajúci k Mesiacu je perla. Predpokladá sa, že k tvorbe perly vo vnútri tela perlorodky dochádza v dôsledku prítomnosti cudzieho telesa, napr. jemný prášok piesku. Aby si telo uchránila od poškodenia nežiaduceho telesa, obaľuje perlorodka toto teliesko perleťou. Perlorodke to trvá niekoľko rokov kým sa vytvorí perla slušnej veľkosti.  Proces tvorby perál vo vnútri perlorodky je veľmi citlivý na rôzne zmeny a tým sa môže stať, že perla sa nevyvíja presne do guľata, ale môže vzniknúť perla v tvare slzy, oválna, či ploská.

Najvzácnejšie perly

Najcennejšia perla je taká, ktorá neobsahuje vo svojom strede žiaden cudzí predmet. Prívrženci tantaizmu tvrdia, že keď dážď Svati Nakšatra spadne k zemi vytvorí sa perla bez jadra, vraj perlorodka vtedy otvorí svoje ústa a začína sa vytvárať čistá perla. Hovorí sa, že tieto perly sú najvzácnejšie. Existuje 8 vzácnych druhov perál:

  • Nebeské perly
  • Kobrie perly
  • Bambusové perly
  • Kančie perly
  • Slonie perly
  • Lastúrové perly
  • Rybie perly
  • Ustricové perly

Žlté perly prinášajú hojnosť, červené perly zaisťujú inteligenciu, biele perly prinášajú slávu a namodralé perly zaisťujú priaznivý osud.

V dnešnej dobe sa nachádzajú na našom trhu kultivované perly. Predpokladá sa, že Číňania boli priekopníkmi v tomto obore, teraz sú Japonci. Japonci sú najväčší dodávatelia kultivovaných perál na svete. Perla získaná týmto spôsobom má také isté vlastnosti ako pravá perla.

Liečivé účinky perly

Perly, tak ako ostatné drahé kamene, sa používajú v liečiteľstve, hlavne v ájurvéde. Pre ájurvédske lieky sa používajú malé korálkové perly. Melie sa z nich prášok a ten sa používa ako prísada do liekov. Lieky pomáhajú pri očných ťažkostiach, kašli, slabostiach, teplotách, pri problémoch močových ciest a kyslosti v žalúdku. Perly pravé aj kultivované sa používajú v klenotníctve a klenotníci ich vkladajú do prsteňov, náramkov alebo do náhrdelníkov.