Veštica Eliška

Eliška

Osobný kód 311

Veštica Zdena

Zdena

Osobný kód 165

Strašidelné miesta na Slovensku (5. časť)

V dnešnej časti potulkov po strašidelných miestach na Slovensku vám predstavíme mrazivú minulosť Liptovského, Ľubčianskeho, Trenčianskeho hradu a ďalších.

Strašidelné miesta na Slovensku (5. časť)

Slanec

Jedná sa o zrúcaninu gotického hradu z 13. storočia, ktorý zanikol v roku 1679. Povesť hovorí, že hradní páni neboli spokojní s mladou vladárkou a poslali grófa Forgáča, aby ju v spánku zabil. Gróf sa však do vladárky zaľúbil a bol jej ochrancom až do konca života. Hoci tento príbeh skončil šťastne, samotný hrad má atmosféru mrazivej tajomnosti a občas počuť kvílenie vetra i v bezvetrí.

Bojnice

Možno poznáte povesť o čiernych slzách grófa Pálfyho i po smrti, ktoré vytekali z jeho hrobky. Za života sa zaľúbil do francúzskej šľachtičnej a vystaval zámok v Bojniciach s úmyslom zapáčiť sa jej. Zámok sa podobá na jej vlastný, v ktorom vyrastala. Rodičia jej však nakoniec zakázali vydať sa zaňho. Smútok nad jej stratou zosobňuje nepokoj grófa po smrti i veniec na vrcholu veže, ktorý je ako keby tŕňový.

Liptovský hrad

V zrúcaninách sa túla nešťastná duša dievčiny, ktorá bola otcom zakliata do prasačej podoby. Zradila vlastných ľudí pri obliehaní hradu, kedy vhodila kľúče od brány do rúk nepriateľa, svojmu milému. Otec ju potrestal kliatbou, aby už nikdy nezískala ľudskú podobu a nezradila vlastnú rodinu.

Spišský hrad

Povesť vraví o potulnom spevákovi, ktorý si získal srdce sestry župana Hedvigy. Hedviga zabudla pre lásku i na starosť o neterku Zuzanku, ktorú uniesli zbojníci. Hedviga si to veľmi vyčítala a bola šialená od pocitu viny. Po smrti sa zjavuje ako Biela pani a dodnes hľadá stratené dievčatko.

Ľupčiansky hrad

Stala sa tu tragédia dvoch sestier, kedy jedna druhej zviedla muža a keď bola pristihnutá sestrou, hradnou paňou Seleckou, potrestali ju uväznením vo veži hradu. Sestra sa však zbláznila a vyskočila z okna do priepasti. Hradná pani si vyčítala jej smrť a trápila ju i zrada muža, mŕtva sestra zasa dodnes hľadá pokoj a odpustenie po nočných prechádzkach okolo hradu.

Trenčiansky hrad

Azda ani netreba predstavovať povesť o láske Omara k Fatime, ktorá bola uväznená na hrade. Omar kvôli nej a jej oslobodeniu kopal studňu dlhé roky v nesmiernom utrpení. Aká veľká bola jeho bolesť, keď Fatima napriek tomu umrela a nikdy sa nedozvedela pravdu o jeho láske. Po smrti chodieva Fatima okolo studne a možno sa teší, že jej láska prekonala i smrť. Trenčín je známy i pre iné strašidelné miesto, bývalú Katovňu, kde straší dodnes.

Turniansky hrad

Zjavuje sa tu prízrak plačúcej hradnej panej, ktorá zo žiarlivosti zabila mladého šľachtica a vinu zvalila na svoju sestru. Nemohla zniesť vlastnú zlobu a poškvrnenie a vzala si svoj život.