Vianočný čas

Nastala vláda Kozorožca, svetu vládne prísny, no spravodlivý Saturn. Semienko skúseností z celého roka dozrieva vo všetkom živom aj zdanlivo mŕtvom.

Vianočný čas

Každý rok nám to príroda pripomína. Dopraje sama sebe viac oddychu. Ľuďom netreba toľko pracovať na poliach a v záhradách, úroda je v sýpkach a komorách. Noci sú dlhé. Núka sa čas na zamyslenie nad svetom vôbec, ale aj samotným životom jedinca. Každý rok, v čase, kedy si pripomíname narodenie Ježiša Krista, vstupuje on sám oveľa bližšie k človeku na Zemi.

Šanca na nový začiatok

My smrteľníci máme od dátumu jeho narodenia až do Troch kráľov jedinečnú šancu začať odznova. Nemusíme ju využiť. Kto chce, nech naďalej žije po starom. Ten, kto cíti, že mu stále niečo chýba, lebo Vianoce, aké prežíval doteraz, ho nenapĺňajú, možno práve tento rok nájde v sebe odpoveď.

Jeho Láska nepozerá na chyby, len bezpodmienečne ľúbi. Nediktuje nám, čo máme robiť. On sám vie obsah všetkých našich myšlienok, sleduje zakopnutia, ťažké hriechy, ale i dobré skutky. Trpezlivo čaká na odozvu svojej nekonečnej lásky. Nerobí rozdiely, či je to kňaz, učiteľ, roľník, astrológ či predavač. Stačí si to len uvedomiť a v duchu, či niekde osamote nahlas povedať:

Pane, aj ja Ťa ľúbim! Vnímam Tvoju blízkosť, uvedomujem si Tvoju nekonečnú Lásku a Dobrotu, ale aj Tvoju obetu. Bola potrebná. Bez nej by si smrteľník neuvedomil Tvoju skutočnú Lásku.

Pokiaľ úprimne vyznáme lásku ku Kristovi, budeme oslavovať Vianoce inak. Náš vnútorný život nadobudne iné rozmery. Netreba o tom veľa hovoriť, ale vedome pracovať na tom, aby sa svet naokolo nás zlepšil. Zharmonizovať vzťahy v rodine i v práci. Pochopiť nepríjemného suseda, prečo nás stále otravuje, usmiať sa na nevrlú predavačku v obchode, usmerniť pokojne nesústredeného podriadeného, alebo objať nezbedné dieťa, ktoré akurát stiahlo na seba vianočný stromček…

Želám vám všetkým, čo najviac rozsvietených sŕdc Kristovou prítomnosťou.