Čo sa stane, keď dodržíte v meste tradície našich predkov?

Je pravda, že v dnešnej dobe naše vianočné tradície vytláča skôr Santa Claus a rôzni iní vianoční hrdinovia. Dokonca mnohí považujú Vianoce za príťaž, ktorá sa nedá zvládnuť. Napriek tomu tu máme niečo, čo by vám Vianoce pomohlo oživiť.

Čo sa stane, keď dodržíte v meste tradície našich predkov?

Sú to tradície. Keď bolo dodržiavanie tradícií dobré pre našich predkov, bude to určite zábavné a zaujímavé aj pre vás. Samozrejme, nemám na mysli extrémy, ako spravila napríklad jedna moja známa, ktorá si ozdobila namiesto stromčeka kaktus. Považovala to za niečo skvelé a nevedela pochopiť, prečo u nej nikto necíti vianočnú atmosféru. Jednoducho bolo to niečo iné, horšie ako keď si ozdobíte len pár vetvičiek z borovice, ktoré dáte do vázy. Koľko ľudí, toľko chutí, ale zásada je, aby ste si Vianoce užili tak, ako sa vám páči.

Pre našich predkov platilo porekadlo: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ A že to brali naozaj vážne svedčí fakt, že čarovali a robili rôzne rituály jedna radosť. Mladé dievčatá si napríklad na Luciu nachystali trinásť papierikov a na ne napísali mená nezadaných chlapcov. Papieriky poskladali a zamiešali v malej nádobe. Každý deň jeden papierik spálili (prvý papierik spálili v deň sv. Lucie a posledný na Štedrý večer.), pričom sa nepozerali, aké meno to bolo. Na poslednom papieriku, ktorý zostal, bolo meno vyvoleného.

Toto si môžete vyskúšať aj v dnešnej dobe, ale len v prípade, že poznáte 12 slobodných mužov a ste s nimi v kontakte. Moderná žena asi vyberie dvanásť single mužov zo sociálnej siete a pridá si ich medzi priateľov. Každý deň jedného so zavretými očami vylúči a s tým šťastlivcom, čo zostane, si začne intenzívne písať. Či bude nakoniec vyvolený, je otázne, ale za skúšku nič nedáte a medzi nami - našim predkom to vychádzalo, prečo by to nevyšlo vám? :)

Trasenie plotov a iné tradície

Ak si chcete naozaj koledovať o problém za rušenie nočného pokoja, tak vyskúšajte „trasenie plotov“. Na to, aby ste mohli tento rituál absolvovať musíte zájsť do vilovej štvrte a vybrať si plot, ktorým budete poriadne triasť. Čím rozheganejší plot bude, tým sa vám bude ním lepšie manipulovať, takže kamenné ploty neodporúčame. Pri trasení plota odriekajte: “Klopem, klopem s týmto plotom všetkým svätým mým životom. Klopem, klopem dnes, kde je môj najmilší, nech mi tam vyštekne pes.” Potom dávajte pozor, odkiaľ sa ozve štekot, a pozor, aby na vás nevyskočil pes priamo spoza plota, ktorým trasiete. Smer, odkiaľ sa ozve pes, je aj smer, z ktorého je váš nastávajúci. Niekde sa uvádza aj to, že koľkokrát zašteká, o toľko rokov bude svadba. Keby žiadny pes neštekal, určite si vaše trasenie všimne aspoň majiteľ domu, alebo náhodný okoloidúci. A o zábavu, či novú známosť bude postarané.

Kto sa na Štedrý deň postí, uvidí zlaté prasiatko

Veľmi jednoduché a zaručené, dokonca máme niekoľko možností. Ak patríte medzi šetrnejších, postite sa ešte dva dni pred Štedrým dňom a uvidíte aj dve zlaté prasiatka, alebo celý tancujúci súbor prasiatok – od hladu. Pokiaľ vám ide len o prasiatko, tak si môžete kúpiť pozlátené alebo zlaté – veď doba je komerčná. Má to tú výhodu, že takéto prasiatko budete vidieť kedykoľvek cez rok.

Počet osôb pri stole nesmie byť nepárny

Preto sa radšej pozývali hostia, alebo sa prestieralo o jeden tanier a príbor navyše, pre náhodného pocestného. Toto vyriešite ľahko – stačí vybehnúť do ulíc, ľudí bez domova je v dnešnej dobe dosť a určite večerou nepohrdnú. Poprípade osamelý sused/susedka je tiež alternatíva. Okrem toho, urobili by ste dobrý skutok, ale ak toto nezvládate, vždy môžete prestrieť jeden tanier navyše.

Od štedrovečernej večere sa nesmie vstať, kto vstane, ten do roka umrie

Nič iné vám neostáva, len si nanosiť na stôl všetko naraz. Nech sa deje čokoľvek, nevstávajte. Samozrejme, tento fakt neoznámte osobe, ktorej sa potrebujete do roka zbaviť a pošlite ju po šalát alebo niečo, čo práve treba nutne priniesť. Ak daná osoba odmietne, hoďte na zem 50 Eur, určite sa rada postaví.

Pod tanier sa dáva šupina z kapra či mince, aby sa nás celý rok držali peniaze

Keď kapra nemávate, šupiny vynechajte. Skúste si dať pod taniere minimálne 100 eurové bankovky, pretože v dnešnej dobe to už nie je až tak vysoká suma. Tak nech sa „množia“.

Na Štedrý deň sa nemá nikomu nič dlhovať, privolá sa tým bieda s núdzou

Toto vyriešite naozaj ľahko. Sadnite si ešte 23.12. pred pol nocou k svojmu počítaču a poplaťte, čo treba cez internetbanking. Ak máte nejaký typ úveru, viete, prečo máte problémy - každý rok niečo dlhujete a preto ste v biede s núdzou.

Kto nikomu nič na Štedrý deň nedaruje, príde na mizinu a dočká sa biedy

Tak v tomto má každý jasno a konečne máme nejaké vysvetlenie pre dávanie darčekov. Obdarúvame sa všetci, takže ak nič nedlhujete, ste za vodou. Ak darčeky nedávate, tak začnite, lebo miziny a biedy je dosť.

Od štedrovečernej večere až do polnočnej omše sa nesmie chodiť cez pole

Kto vraj tento zvyk poruší, do roka zomrie. V dnešnej dobe musíte napr. v Bratislave pole hľadať na to, aby ste ním prešli. Ak pole nájdete, na prechádzku cezeň môžete pozvať všetkých, ktorí vám pijú krv, ale sami si vymyslite, prečo ich počkáte na druhej strane a pole obídete.

Keď sa nohy štedrovečerného stola obtočia povrazom, domu sa celý rok vyhnú zlodeji

Potrebujete hrubý povraz a pár asistentov, ale ak chcete byť naozaj moderní, použite pásku na koberce. Poprípade prilepte všetky predmety na svoje miesto a tým skomplikujete prípadným zlodejom prácu.

Na studňu sa má v Štedrý deň zaklopať, aby bola dobrá voda

Ak nemáte vlastnú studňu, hneď z rána sa vyberte do vodární. Poriadne tam začnite trieskať, aby vás začul minimálne pracovník SBS. Či vám to zabezpečí „dobrú vodu“, zistíte, keď vás pustia z psychiatrie.

Ak vyjde slobodné dievča pri príprave večere von z domu, určite stretne muža, ktorý je jej súdený

Stretnúť niekoho nie je problém, ale či bude danému dievčaťu súdený, to asi nie. V prvom rade, by museli záujemkyne chystať večeru. Ak sa rozhodnú uskutočniť tento plán, pre istotu by sa mali vyzbrojiť kaserom, paralyzérom a podobne. Pri dávke šťastia stretnú muža, ktorý bude skôr (od)súdený.

Vydaj sa uskutoční, ak dievča obíde devätoro budov a z každej prinesie odkrojok vianočky

Takže ak máte v rodine dievča, ktoré sa nutne musí vydať, nech si obehne pár panelákov v okolí. Aspoň nebude zavadzať pri prípravách. Snáď aspoň v každom jednom budú mať vianočku a o raňajky na druhý deň máte postarané. Ak nie, neodsťahuje sa, alebo to môžete brať aj z pozitívnejšej stránky, nenasťahuje sa k vám niekto ďalší – jej nastávajúci.

Ak zaklope dievča na kurín a ozve sa kohút, veselica je istá

Dôležité je zistiť, kto má v blízkosti kurín so sliepkami a kohútom. „Veselica“ bude istá, lebo ak sa budete snažiť vytrvalo klopať na cudzí kurín, príde prinajmenšom mestská polícia a samozrejme, že sa ocitnete v rôznych denníkoch na titulke ako hlavní tvorcovia večera.