Odporúčame

Petra

Petra

Tisíce ľudí snívajú o budúcnosti, minulom živote, majú veľa otázok a chcú poznať odpovede - od toho som tu, aby som vás nimi previedla. Viac »

Ďalšie veštice online
Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Veštica Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Veštica Sara

Sara

Osobný kód 176

Veštec Mirek

Mirek

Osobný kód 181

Zdravie v auguste

Choroba zmení človeka po telesnej, ale aj po psychickej stránke. To, čo zdravý človek uprednostňuje vo svojom aktivitou nabitom dni, chorý musí prehodnotiť. Viac si preto všímajte signály vlastného tela a chorobám sa snažte predchádzať. Lieky majú kontraindikácie a zaťažujú hlavne pečeň.

Zdravie v auguste

Vráťte sa k radám starých mám. Ich mastičky, čajíčky, bylinkové vína a tinktúry mali menej zaťažujúci vplyv na telo. Oveľa viac voňali letom a dokonca i chutili. V auguste je podľa tradičnej čínskej medicíny ohrozený súhrn funkcií súvisiacich s telesným teplom. Naše telo sa stále snaží udržať konštantnú telesnú teplotu 36 - 37°C bez ohľadu na to, či je teplo alebo zima, či sme v pokoji alebo fyzicky pracujeme. Počas dňa teplota kolíše od najnižšej o 3. hodine ráno po najvyššiu, ktorá je o 17. hodine popoludní. Väčšina telesného tepla, ktoré vzniká pri chemických reakciách v tele, pochádza z činnosti pečene, obličiek a mozgu, ale i pôsobením niektorých hormónov a hlavne z fyzickej aktivity. V teplom prostredí sa telo ochladzuje potením, ktoré však môže byť i súčasťou emócií alebo z nevoľnosti. Dôležitá je i osobná hygiena. Energie ”troch (ohrievačov) ohňov“ je najsilnejšia medzi 21. a 23. hodinou, najslabšia od 9. do 11. hodiny.

Letné oslabenie organizmu

Celkové oslabenie organizmu v letných mesiacoch sa môže prejaviť zvýšenou alebo naopak zníženou teplotou, bolesťami očnej jamky a chorobami očí, bolesťami uší, poruchou sluchu, bolesťou ďasien, ramien, predlaktia, prstenníka a malíčka. Tiež zvýšenou potivosťou. V tomto období je vhodné piť čaje na posilnenie pečene. Najúčinnejší je Pestrec mariánsky. Pre toto obdobie je aj vhodná bylinka Levov.

Ľubovník bodkovaný

Ľudia v minulosti viac verili v jeho nadprirodzenú silu. V stredoveku ženy vešali ľubovník do dverí a okien, aby odohnali zlých duchov. Za podobným účelom bol jeho odvar podávaný aj duševne chorým ľuďom. Podľa teórií starých Grékov sa rastlina pre svoju žltú farbu spája s prvkom ohňa, čo značí cholerickú povahu a liečbu žltačky či hystérií. S postupom času sa jej využitie rozširovalo opierajúc sa aj o tieto staré múdrosti. Zbierať môžeme vňať, čiže nadzemné časti alebo iba kvitnúce vrcholky teraz v období leta. Najlepšie za slnečného počasia, keď je rastlinka v plnom kvete.

Keď ste podráždení...

Pri vnútornom užívaní môže ľubovník zlepšiť náladu a pozdvihnúť myseľ, pretože pôsobí ako mierny posilňovač nervovej sústavy. Ideálny je v období menopauzy, pri stavoch úzkosti, podráždenosti, nespavosti alebo depresiách. Ľubovníkový čaj pomáha pri všetkých druhoch nervových ochorení. Jeho výťažky sa pridávajú i do ľahších liekov na upokojenie. Bylinka môže liečiť aj poruchy reči, či nočné pomočovanie. Pre svoj protizápalový účinok je tiež vhodná na liečenie pečene, žlčníka, žalúdka a obličiek. V kozmetike sa ľubovníkový olej hojne využíva ako pleťová maska alebo ako prostriedok na popraskané nohy či ruky.

Zakonzervujte si trochu leta

Skúste si urobiť svoj vlastný ľubovníkový olej, zvaný aj jánsky. Čerstvé kvety naložte až po hrdlo zaváracieho pohára. Zalejte olivovým alebo slnečnicovým olejom, dobre zakryte a položte na 2 týždne na slnečné miesto, prípadne do tepla. Občas potraste. Po čase olej sčervenie, vtedy ho sceďte cez plátno. Rastlinu dobre vytlačte a olej uchovajte v tmavej fľaši.