Odporúčame

Zoruna

Zoruna

Vesmír ma inšpiruje k duchovnu a k pomoci ľuďom. Viac »

Ďalšie veštice online
Jasnovidka Diana

Diana

Osobný kód 157

Veštica Emilia

Emilia

Osobný kód 155

Veštec Mirek

Mirek

Osobný kód 181

Jasnovidka Renáta

Renáta

Osobný kód 152

Zdravie z lúk

Lúky sa zazelenali. Víkendové slniečko volá i do prírody. Teraz je najlepší čas na zbieranie väčšiny byliniek. Majú mladé lístočky i kvety. Mnohé sa zbierajú pri slnečnom svetle, keď sú kvietky najviac otvorené.

Zdravie z lúk

Každý z nás o ich sile vie. Mnohí sa o ne zaujímate a využívate ich na rôzne liečebné účely. Vyšlo mnoho kníh, atlasov i herbárov s premnohými múdrymi radami. Začítajte sa do niektorej z nich a nechajte sa očariť múdrosťou bylinkárok, ktoré ich zbierali a používali celé stáročia.

Liečivé bylinky

Sila liečivých rastliniek sa doteraz nestratila a mnohokrát pomáha pri prevencii. Mnohí si ešte pamätajú na liečebné recepty a úspechy Márie Trebenovej a jej knihy Lieky z božej lekárne. Nezmeškajte toto predletné obdobie, v októbri už bude neskoro. Mnohé sa dajú použiť i ako koreniny a príchute do jedál, hlavne šalátov. V zahraničných receptoch je ich používanie oveľa viac preferované ako u nás.

Skôr ako pripomienku námatkovo vyberám tie bežnejšie:

  • Kôpor - pôsobí proti plynatosti, kŕčom a je močopudný.
  • Palina - podporuje trávenie, spomaľuje krvácanie, vyháňa črevné parazity a upravuje menštruačný cyklus.
  • Bazalka - má antibakteriálny a protizápalový účinok. Pomáha pri chorobách dýchacích ciest, odstráneniu zápachu z úst, pri poruchách trávenia a migréne.
  • Pastierka kapsička - znižuje krvný tlak, zastavuje krvácanie, pôsobí aj na maternicu.
  • Nechtík (kvety) - má antiseptické a hojivé účinky, podporuje potenie, pomáha pri chrípke, nachladnutí, kašli, nádche, menštruácii a vredoch. Mladé lístočky sú jedlé.
  • Rumanček (kamilka) - má upokojujúci účinok, slúži aj na pokojnejší spánok, potláča menštruačné kŕče, bolesti žalúdka. Lieči ústnu dutinu, hrdlo, afty (opary na ústach), hodí sa i do kúpeľa na regenerovanie pokožky. V prípade žlčníkových kŕčov pomáha teplý obklad na boľavé miesto. Môžu ho piť pri bolestiach bruška i malé bábätká.
  • Čakanka - je bylinka pre znamenie Panny. Z nej sa zbiera i koreň na zábaly krku a dekoltu, pretože má tonizujúci účinok. Vyrába za z neho cigória, náhražka za kávu.
  • Praslička roľná - má však i podobnú Prasličku močiarnu, ktorá je jedovatá. Preto, ak nie ste si celkom istí, radšej ju nezbierajte.
  • Ľubovník bodkovaný (trezalka) - jeho žlté drobné kvietky svietia v zelenej tráve už zďaleka. Dakedy sa využíval i v ľúbostnej mágii. Liečia sa ním rany, preležaniny, pásový opar, či bolesti v uchu. Uvoľňuje napätie a depresiu, posilňuje nervovú sústavu, znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Lieči nepríjemné stavy menopauzy, i adolescencie, detské pomočovanie, nespavosť. Ak sa popáleniny natierajú olejčekom z neho, neostávajú jazvy.
  • Maliny - poznáme hlavne ako červené sladučké plody. Z ich mladých listov sa odporúča čaj hlavne diabetikom ako močopudný prostriedok. Majú aj detoxikačný účinok a pomáhajú aj pri silnej menštruácii. Ako obklady sú účinné na popraskanú kožu, ale aj zlatú žilu.
  • Žihľava - z jarných lístkov sa dajú robiť omáčky. Šťava či sirup z nej má silné detoxikačné účinky, podporuje silu organizmu. Obličkám pomáha filtrovať a vyplavovať kyselinu močovú. Ak sa čajom z nej oplachujú vlasy, podporuje to ich kvalitu, zamedzuje ich vypadávanie a tvorbu lupín.
  • Skorocel - bývajú dva druhy, veľký a kopijovitý. Sú to ránhojiči i pri kožných chorobách, vyrážkach, či zlatej žile. Sú vhodní ako prvá pomoc v prírode pri uštipnutí hmyzom, či zvieratami, zabránia infekciám. Sú vhodní i na detský kašeľ, pri žalúdočnom a črevnom katare, pri ťažkostiach s pečeňou, žlčníkom, močovým mechúrom, alebo ženskom bielom výtoku. Pomáha i pri liečbe inkontinencie. Z čerstvej šťavy je vynikajúci obklad na choré, či unavené oči. Semená sú preháňadlo.
  • Šalvia lekárska - už jej názov ju vystihuje. V prípade črevných a žalúdočných chorôb sa aplikuje proti plynatosti a hnačke. Pôsobí aj proti nadmernému poteniu, pri poruchách činnosti štítnej žľazy a v období klimaktéria. Požíva sa i na výplachy hrdla, do kúpeľa, kde dezinfikuje vodu a ničí plesňové ochorenia. Neodporúča sa dojčiacim matkám, ani jeho nadmerné a dlhodobé používanie bez dlhších prestávok. Pomáha tráviť mastné jedlá, ak sa pridá ako korenie.
  • Divozel malokvetý - kvitne od júna do októbra. Zbierame kvety a to spravidla ráno, kým sú kvety rozvité. Používa sa pri chorobách dýchacích ciest, najmä pri suchom i čiernom kašli, reume a nezahojiteľných ranách.
  • Baza čierna - všestranné využitie je všeobecne známe. Tvorí predovšetkým základ pre čajové zmesi, ktoré majú upokojujúci, močopudný a potopudný účinok. Využívajú sa kvety, ale neskôr i plody. Pri zjedení veľkého množstva čerstvých plodov môžete pocítiť nevoľnosť, dávenie a bolesti brucha.
  • Púpava lekárska - lieči zápal očí, obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, hlavne kálium a dokonca i bielkoviny. Čaj z listov, alebo aj koreňa zlepšuje činnosť žalúdka, podporuje tvorbu žlče, odbúrava škodliviny, znižuje hladinu cholesterolu. Dá sa jesť i ako šalát a z hlavičiek sa pripravuje púpavový med.
  • Lipa - lipový kvet je najpoužívanejším liečivom proti chrípke a prechladnutiu. Odvar v kúpeli pôsobí proti nespavosti, neuróze a znižuje i krvný tlak.

Základné liečivé čaje

Čaje z čerstvo odtrhnutých byliniek majú veľkú silu. Bude však i čas studených, hmlistých a vlhkých dní. Keď prídete uzimení z vonku, dobre padne teplý bylinkový čaj s medom. Bylinky odjakživa dodávali ľuďom odolnosť na prekonanie chorôb. Svoju energiu letných dní, slnka a voňajúcej zeme nám môžu odovzdať cez svoju liečivú silu, ak o ňu prejavíte záujem. Namiešajte si vlastné čaje, ktoré budú obsahovať bežne dostupné bylinky, ktoré ste si v lete vlastnoručne nazbierali. Nič sa nestane, ak niektorú vynecháte, či pridáte inú. Miešajú sa poväčšine v rovnakom pomere. Po dvoch, troch týždňoch však treba každý čaj na 2 - 3 týždne vysadiť. Najdôležitejšie je vaše vnímanie. Či to vaše vedomie prijme s chuťou, otvoreným myslením, čiže s určitým druhom lásky a vďaky.

Liečivé rastliny a čaje

Detský čaj

Zloženie: fenikel, kamilka, mäta, medovka, chmeľ.
Použitie: má upokojujúce a uvoľňujúce účinky pri zažívacích problémoch spojených s plynatosťou. Podporuje trávenie a chuť do jedla.

Čaj na chudnutie

Zloženie: medovka, mäta, šalvia, kamilka, žihľava, ľanové semeno.
Použitie: čaj na chudnutie obsahuje látky, ktoré podporujú tlmenie chuti do jedla, urýchľujú vyprázdňovanie a napomáhajú látkovej výmene v organizme.

Diabetický čaj

Zloženie: medovka, mäta, fazuľové lusky, nechtík.
Použitie: vhodným používaním liečivých rastlín môžeme priaznivo ovplyvniť priebeh chorôb, akou je napr. cukrovka. Podobne ako inzulín, ovplyvňuje výmenu sacharidov.

Čierny čaj s mätou

Zloženie: mäta pieporná, čierny čaj.
Použitie: čaj obsahuje triesloviny, tonizujúce látky a tanín, ktorý podporuje chuť do jedla a zmierňuje bolesti hlavy.

Ženský čaj

Zloženie: myší chvost, materina dúška, alchemilka, medovka, ľubovník.
Použitie: je vhodný pri ženských ťažkostiach, menštruácii, v období klimaktéria a zápaloch maternice. Je odporúčaný v tehotenstve, po pôrode na zotavenie organizmu a pri poruchách látkovej výmeny.

Urologický čaj

Zloženie: vrbovka, praslička roľná, breza bradavičnatá, žihľava, ľanové semeno, materina dúška.
Použitie: pôsobí kladne pri liečbe zápalových ochorení močových ciest, ľadvín a vďaka vrbovke málokvetej je vyhľadávaný pri liečbe prostaty. Napomáha pri vyplavovaní piesku a ľadvinových kamienkov.

Čistiaci, ľadvinový čaj

Zloženie: petržlen, žihľava dvojdomá, praslička roľná, rumanček pravý.
Použitie: čistiaci čaj pôsobiaci ako čistič tela, odstraňuje soľ z tela a kĺbov. Pomáha pri liečení dny, osteoporózy, poruchách chrbtice a pohybového aparátu. Má močopudný účinok a napomáha pri ochoreniach mechúra a obličiek, lieči reumu, poruchy srdcového rytmu, je vhodný pri vodnatieľke a na liečenie kataru. Doporučuje sa hlavne Kozorožcom (na pohybový aparát, osteoporóza), Váham (obličky), Levom (srdce, chrbtica) a Pannám (črevné potiaže)

Čaj pre mužov

Zloženie: žihľava, fenikel, rumanček pravý, materina dúška, mäta pieporná, kukuričné vlasy.
Použitie: má podporný účinok pri poruchách prostaty, očisťujúci a omladzovací účinok, upravuje trávenie a vylučovanie moču, činnosť pečene, ľadvín, pankreasu a čriev.

V starších článkoch tu na Moneu nájdete i horoskop zdravia. K jednotlivým znameniam je priradená ich najúčinnejšia bylinka. Prevoňajte si byt, či kanceláriu vôňou byliniek, vychutnajte si čajík a posilnite sa zdravím z našich lúk.